Zo vind je goed Duits personeel

Nederland vergrijst en heeft een groot tekort aan vakmensen. Tijd om over de grens te zoeken. Duits personeel komt steeds meer in trek. Maar hoe doe je dat: Duits personeel werven? Waar moet je rekening mee houden? Hoe kom je in contact met de ijverige Duitser? En waar moet je in het contact op letten?

Benader het personeel zelf

Duitsers zoeken zelf minder actief naar een nieuwe baan dan Nederlanders. Veel Duitsers blijven jaren bij dezelfde werkgever, en sommigen zelfs tot hun pensioen. Ze houden de arbeidsmarkt wel in de gaten, maar reageren alleen als een vacature veel meer voordelen heeft dan hun huidige baan. Als Nederlandse werkgever moet je dus wel iets bijzonders te bieden hebben.

Je springt in het oog als je Duits personeel zelf benadert. Dat kan bijvoorbeeld via netwerken als XING. Daar zitten miljoenen Duitsers op; het is een soort LinkedIn voor de Duitse markt. Een advertentie plaatsen en wachten tot een kandidaat bij je aanklopt, is dus geen goed idee. Ga op zoek naar de kandidaat die jij voor ogen hebt, en kom met een passend voorstel.

Laat het eerste contact via internet verlopen

Bijna de helft van de Duitse werknemers ziet het eerste contact graag via het internet verlopen. Daar kun je voordeel uit halen. Zorg ervoor dat je een goede eerste mail schrijft naar de kandidaat die je op het oog hebt. Wees er niet te joviaal in; Duitsers houden van een formele manier van communiceren. Persoonlijk contact of een telefonisch gesprek, komt meestal pas later aan de orde. Wees je ervan bewust dat Duitsland echt een werknemersmarkt is: hier heeft mogelijk personeel de banen voor het uitzoeken. Het is dan ook een goed idee dat je iemand inhuurt om het eerste contact te leggen en een bericht stuurt in perfect Duits. Een recruiter in Duitsland kan je bijvoorbeeld helpen.

Sta open voor salarisonderhandelingen

Nederlanders zijn wat terughoudender met het onderhandelen over het salaris. Duitsers zijn dat zeker niet. Salaris, vergoedingen voor overuren en onregelmatige diensten: er wordt gewoon naar gevraagd. Daar komt nog bij dat de Duitser een carrièretijger is. Een aanbod waar later nog meer in het vat zit, is dan dus zeker interessant. Flexibele uren en werken vanuit huis zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor Duitsers. Een vast contract is voor hen wat minder interessant.

Maak gebruik van kennissenkringen

Je kunt natuurlijk zoeken via internet, maar kijk ook eens rond in je eigen kennissenkringen. Zeker als je dicht bij de grens woont, is de kans groot dat je iemand kent die op zijn beurt

weer een Duitser kent, die mogelijk geschikt is als kandidaat. Dit is een fijne manier van personeel werven, omdat je al wat voorgeschiedenis hebt en het ijs al gebroken is.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten