Zo maak je een goede start met meer plantaardig eten

Er zijn steeds meer mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Ook als je graag nog vlees of vis eet kan je meer plantaardig eten. Hoe doe je dat? En wat zijn de voordelen hiervan? Dat lees je in dit artikel.

Verschillende soorten manieren van plantaardig eten

Wat is eigenlijk het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten? Vegetarisch eten betekent dat je geen vlees en vis eet. Je eet wel zuivel en eieren. Veganistisch eten houdt in dat je helemaal geen dierlijke producten eet. Veel veganisten hebben ook een veganistische leefstijl, wat betekent dat ze helemaal geen dierlijke producten gebruiken. Ze dragen dan ook geen bont en leer en soms zelfs geen nep bont. Daarnaast zijn er nog veel meer varianten, zoals pesco-vegetariërs (geen vlees, maar wel vis). Ook zijn er mensen die geen dierlijke producten eten met uitzondering van eieren. Vind je dit allemaal een stap te ver? Dan kan je ook flexitariër worden. Je eet dan tenminste één keer per week geen vlees en vis. Dit betekent dus ook geen plakje ham op je boterham tijdens de lunch. Je kunt er ook voor kiezen om deze dag veganistisch te eten.

De voordelen

Plantaardig eten heeft vele voordelen. Zo heb je een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II (suikerziekte) en overgewicht. Bovendien heeft meer plantaardig eten een positief effect op de natuur. Hoe meer mensen (meer) plantaardig eten, hoe beter het is voor het milieu. Alleen al door (af en toe) te kiezen voor plantaardige melk in plaats van dierlijke melk, draag je hieraan bij. Ondanks dat melkveehouderijen fosfaat rechten moeten hebben, zorgt de landbouw nog steeds voor een grote hoeveelheid aan CO2-uitstoot. Gelukkig kan de melkveehouderij niet onbeperkt fosfaat rechten kopen. Er zijn namelijk een maximaal aantal fosfaat rechten beschikbaar in Nederland. Als we allemaal iets minder melk drinken zullen er ook minder fosfaat rechten nodig zijn, oftewel er zal minder CO2-uitstoot zijn.

Tips om plantaardig te eten

Wat eet je dan wel? Dat is een vraag die veel gesteld wordt aan vegetariërs en veganisten. Er is echter volop keuze qua plantaardig eten. Het is wel belangrijk om op te letten dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en goed varieert. Als je maar een dagje plantaardig eet hoef je hier niet zo op te letten. Je krijgt dan meestal al meer dan voldoende eiwitten binnen via dierlijke producten. Als je vegetarisch of veganistisch wilt gaan eten, moet je bijvoorbeeld het eten van ijzerrijke voeding combineren met voeding met vitamine C. Zo kan je lichaam het ijzer beter opnemen. IJzer uit plantaardige voeding is namelijk minder goed opneembaar. Ook moet je meer eiwitten binnenkrijgen, omdat de eiwitten in plantaardige bronnen minder goed opgenomen worden. Plantaardige eiwitbronnen zijn onder andere peulvruchten, noten, tofu en tempeh.

Lijkt meer plantaardig eten je wel iets? Begin dan met een dagje vegetarisch of veganistisch eten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten