Ziekteverzuim verlagen

”Het ziekteverzuim van werknemers lag in het vierde kwartaal van 2022 opnieuw hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Eind vorig jaar was het ziekteverzuim 5,6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.”

Ongelofelijk dat dit de feiten zijn. Even een voorbeeld: werknemers in de leeftijd van 35 tot 45 jaar melden zich 9,7 dagen per jaar ziek. Afhankelijk van de industrie en bedrijfstak kan dit zelfs meer zijn, zoals in de zorg. Kosten? Jullie als werkgever hebben vast deze gegevens. Wat doe je preventief aan ziekteverzuim? En wat doe je wanneer je werknemer na een lang ziekbed terug komt op het werk? Wat doe je om de stress op het werk te minimaliseren?

Je wordt namelijk ziek wanneer je niets aan stress doet en zeker wanneer de stress blijft toenemen. Je lichaam zegt dan op een bepaald moment dat het genoeg is. Luister je niet naar de signalen van stress? Dan maar de hard way… en zit je ziek thuis. Hoofdpijnen, migraines, hartaanvallen en griep vinden meestal in het weekend of op vakantie plaats. Wanneer je dus aan het ontspannen bent. Je lichaam denkt: “Eindelijk mijn tijd! Ik kom in genezing. Rust!” Even geen stress, even heerlijk wandelen of op een terrasje zitten. Je lichaam heeft deze ontspanning nodig. Net zoals sporten, yoga, mediteren of andere ontspanningsmethoden, je lichaam kan ontladen. Echter, wat als dat niet voldoende is?

In de ruim 10 jaar die ik voor IT-bedrijven werkte, zag ik het van nabij gebeuren: burn-out, rugpijn, hoge bloeddruk, verdriet om verlies, om een paar voorbeelden te noemen. Ik zocht en vond een techniek die hierbij kan helpen om de emotionele lading eraf te halen. Zo ontstaat ruimte om weer vrij te kunnen denken en te werken. Het heet EFT (Emotional Freedom Techniques) ofwel Power Tapping. Want “Power” is het zeker, zo is mijn ervaring en die van mijn cliënten in de vele jaren dat ik het toepas. Je komt weer terug in je kracht, weet snel en effectief met stress om te gaan. Of het nu de stress is van opmerkingen die je collega’s tegen je maken, fysieke pijn of stressvolle gebeurtenissen. Daarbij combineer ik het Tappen met coaching en andere technieken om nog effectiever te zijn.

Wat is dat EFT?

EFT neutraliseert de stress en de daarbij horende negatieve emoties. Daarmee kan stress en ook de meeste fysieke pijnen opgelost worden. Tappen is eigenlijk mogen luisteren naar en voelen wat je lichaam je eigenlijk wilt zeggen. EFT is gebaseerd op het Chinese meridiaansysteem en is 5.000 jaar geleden ontdekt. Dit systeem van meridianen is een energiecircuit dat door het hele lichaam heen loopt. EFT brengt een verstoord energiesysteem weer in balans. Het is Tappen op je bovenlichaam, als het ware acupunctuur zonder naalden. Je kunt zelf EFT altijd en overal toepassen.

Laat een werknemer EFT toepassen om met stress om te gaan en effectiever te zijn.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten