Zes organisaties richten Bouwhub Midden Brabant op: start van een circulaire bouwsector

Tijdens de Week van de Circulaire Economie hebben zes bouw- en sloopbedrijven met ondersteuning van Bouwend Nederland Brabant Mid-West en Midpoint Brabant de Coöperatie Bouwhub Midden Brabant gelanceerd. Het doel van dit initiatief is om de hele bouwketen in Midden-Brabant op termijn 100% circulair te maken. Bas van der Pol, wethouder Stedelijke ontwikkeling en economie van Gemeente Tilburg, gaf het startsein bij een bijeenkomst op 9 februari in het Sportcomplex T-Kwadraat in Tilburg.

Bouwhub Midden Brabant is een ketensamenwerking waarbij elke partij er een nieuwe rol bij krijgt. Slopers oogsten materiaal en brengen het via de Bouwhub Midden-Brabant weer naar de markt. Soms is er eerst een bewerking van het materiaal nodig, bijvoorbeeld door een sociale werkplaats. Hier ontstaat een ruim en gevarieerd aanbod met uiteenlopende bouwmaterialen, geschikt voor nieuw- en verbouw en renovatieprojecten. Een architect ziet het beschikbare materiaal en past het toe in het ontwerp voor nieuwbouw. Bouwbedrijven kopen materiaal in en gebruiken het opnieuw. Bereikt het gebouw aan het einde van zijn levensduur? Dan start dit verhaal van voor af aan. Afval? Dat woord bestaat niet meer in de circulaire economie.

“De realiteit is dat snelle nieuwbouw nu meestal voor circulaire sloop gaat,” zegt Vincent van Rijsewijk, aanjager Circulaire Bouw van initiatiefnemer Midpoint Brabant. “We krijgen de circulaire keten alleen rond als alle partijen meedoen en het lucratief is voor de individuele ondernemers. In de bouwhub is het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen dan ook topprioriteit. Avans Hogeschool heeft hier voor ons onderzoek naar gedaan.”

De toekomst start nu

Bas van der Pol over de ambities van de gemeente Tilburg rondom circulaire bouw en de rol van de bouwhub hierin: “Tilburg wil in 2043 100% en in 2030 50% circulair zijn. We staan de komende jaren voor een grote bouwopgave, met alleen al in onze gemeente 25.000 nieuwe woningen. We moeten  nu al circulair gaan bouwen, anders hebben we straks een probleem. Dit kan alleen als we het met een groot aantal partijen samen oppakken. Ook zijn circulaire wetgeving en certificering nodig, anders komen we er niet”, aldus de wethouder. “We kijken als gemeente ook kritisch naar ons eigen circulaire opdrachtgeverschap. We willen betrouwbaar en duidelijk zijn naar de bouwsector. De bouwhub helpt om scherp te blijven op wat nodig is.”

De kopgroep van de Bouwhub Midden Brabant bestaat uit Van der Weegen Bouw, Van der Zanden Moergestel, De Hilver Bouwmaterialen, J.A. van Gisbergen, TTO Sloop & Infra en Heerkens van Bavel, met ondersteuning van Bouwend Nederland Afdeling Brabant Mid-West en Midpoint Brabant/Up New Bouw. De komende tijd gaan meerdere bouw-, sloop en logistieke bedrijven, gemeenten, woningcorporaties en onderwijsinstellingen zich hierbij aansluiten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten