Als ondernemer loop je veel risico’s en zeker wanneer je personeel in dienst hebt. Wanneer een werknemer een fout maakt waaraan gevolgen zitten dan kan het zijn dat jij als werkgever aansprakelijk bent voor de daden van je personeel. Maar wanneer is ben jij als werkgever aansprakelijk? In deze blog lees je hoe je aansprakelijkheid kunt voorkomen.
Aansprakelijk voor schade
Er zijn verschillende situaties waarin het bedrijf aansprakelijk wordt gesteld denk hierbij bijvoorbeeld aan een werknemer bezeerd zichzelf terwijl hij bezig is met een machine op de werkvloer tijdens werktijd. In deze situatie is de kans groot dat je als ondernemer een schadeclaim ontvangt en deze schade valt onder werkgeversaansprakelijkheid ofwel schade aan personeel.
Verzekeren voor aansprakelijkheid
Om hoge kosten door schadeclaims te voorkomen, kun je het bedrijf verzekeren. Er is echter wel een verschil in het soort aansprakelijkheid er zijn namelijk twee verschillende soorten aansprakelijkheden. De ene is bedrijfsaansprakelijkheid waarbij het gaat over schade aan personeel of bezittingen. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer een ongeluk krijgt of per ongeluk een duur apparaat kapot maakt van een klant. Hiervoor kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten worden waarbij deze kosten gedekt worden. Daarnaast is er ook beroepsaansprakelijkheid hierbij gaat het over beroepsfouten. Denk hierbij aan het verkeerd adviseren of een contract die niet goed is opgesteld waardoor de klant financiële schade oploopt. De klant kan dan namelijk jouw bedrijf aansprakelijk stellen voor de fouten. Hierbij kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten worden en deze verzekering dekt financiële schade voor het bedrijf en komt vooral van pas wanneer jouw bedrijf advies geeft, contracten opstelt of bouwplannen maakt.
Andere aansprakelijkheden
Naast dat je als ondernemer verantwoordelijk bent voor de schade binnen het bedrijf, ben je ook verantwoordelijk voor de belastingen die betaald moeten worden. De belastingen die je moet betalen als ondernemer zijn omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Het is belangrijk dat je alle onkosten goed bijhoudt door middel van boekhouden. Hierbij kun je het beste een accountancy kantoor in de arm nemen om je te helpen bij het op orde houden van het financiële plaatje. De accountant kan je ook helpen met het belastingadvies waardoor dit allemaal soepel verloopt en je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Kortom, als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden die je goed op orde moet houden zodat je zaak gezond blijft. De aansprakelijkheid van je bedrijf is vaak erg ruim en daarom is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Daarnaast is het van groot belang om je financiële plaatje op orde te houden en dan komt alles goed!