Zeeuwse ondernemers hebben behoefte aan perspectief

Bij Zeeuwse ondernemers zijn veel vragen over wat, wanneer weer mogelijk wordt. Ze hebben behoefte aan perspectief. Dat blijkt uit digitale werkbezoeken van gedeputeerde Jo-Annes de Bat en wethouders, aan Zeeuwse ondernemers.

Afgelopen week startte de gedeputeerde met de eerste digitale werkbezoeken. Onderwerp van gesprek is de impact en gevolgen van de coronacrisis voor de ondernemers. Welke uitdagingen komen zij tegen en welke ervaringen willen zij delen?

De aftrap van de reeks werkbezoeken aan ondernemers werd gehouden in de gemeente Hulst en de gemeente Goes. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Provincie Zeeland) en wethouders Adri Totté (Hulst) en Joost de Goffau (Goes) spraken met ondernemers uit diverse sectoren. De verschillen in de effecten van de coronacrisis kunnen soms niet groter zijn: een aantal ondernemers heeft hun zaak moeten sluiten, terwijl andere ondernemers het juist drukker hebben gekregen.

Perpsectief

De huidige situatie en het toekomstperspectief werden belicht in de gespreken. Er is vanuit de ondernemers ontzettend veel behoefte aan perspectief op wat wanneer weer mogelijk wordt. Onderwerpen als financiële regelingen, de arbeidsmarkt, personeel, maatregelen en klanten kwamen aan bod.

Maatwerk

De ondernemers spraken zich ook uit over de houding van de banken de afgelopen periode. Banken zijn terughoudender geworden met het verstrekken van kredieten. Ondernemers moeten op zoek naar alternatieve financiering om te overleven en te kunnen blijven innoveren. Ondanks de terughoudende reactie van banken ten opzichte van het verstrekken van kredieten, verlenen de banken wel uitstel voor aflossing van lopende leningen. Op die manier is het mogelijk om, in combinatie met de steunmaatregelen, de kosten te kunnen betalen. Ondernemers hebben de wens uitgesproken voor meer maatwerk in de Rijkssteunmaatregelen. De Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten steunen deze lobby, en sturen deze week gezamenlijk een brief naar de minister-president.

De detailhandel ondervindt grote gevolgen van de coronacrisis door de sluiting van winkels, waardoor de winkelvoorraad blijft liggen. Dit maakt het lastig om nieuwe collecties aan te schaffen voor het volgende seizoen, terwijl die wel hard nodig zijn om mensen straks weer in de winkel te krijgen. Ook vragen ondernemers zich af hoe de bereidheid van klanten is als de winkels weer open mogen. Komen de klanten vanuit België weer richting Nederland om te winkelen of blijven ze weg?

Ondernemers hebben in maart vorig jaar afscheid moeten nemen van hun flexibele arbeidskrachten. De ondernemers proberen koste wat kost de overige personeelsleden salaris uit te betalen, soms met hulp van de steunmaatregelen of uit eigen zak.

Komende weken volgen nog meer gesprekken met ondernemers in andere Zeeuwse gemeenten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten