Werken op hoogte? Investeer in valbeveiliging

Mensen die werkzaam zijn in de bouw krijgen iedere dag te maken met diverse risico’s. Gelukkig zijn arbeidsongevallen in de bouw grotendeels te voorkomen door als werknemer bepaalde stappen te nemen. Veilig kunnen werken is van groot belang, dus daar moet je als ondernemer in de bouw actief mee aan de slag gaan.

Werken je werknemers bijvoorbeeld vaak op hoogte? De helft van alle dodelijke ongevallen in de bouw ontstaat tijdens het werken op hoogte. Investeer daarom in de nodige valbeveiliging om werken op die manier veiliger te maken. In dit artikel lees je meer over het belang van valbeveiliging en geven we je nog extra tips om veilig te werken in de bouw.

Wat is valbeveiliging precies en hoe werkt het?

Veel mensen, met name mensen die niet werkzaam zijn in de bouw, weten niet precies wat valbeveiliging is. Dat komt omdat je er in het dagelijks leven niet zomaar mee te maken krijgt. Toch is het goed om het bewustzijn rondom valbeveiliging te verhogen, ook wanneer je bijvoorbeeld zelf thuis op hoogte aan de slag gaat. Onder valbeveiliging verstaan we alle middelen die ervoor zorgen dat mensen op hoogte, zoals bouwvakkers, niet kunnen vallen. Valbeveiliging wordt bijvoorbeeld ingezet wanneer er werkzaamheden aan het dak moeten worden uitgevoerd of wanneer er woningen gebouwd worden.

Er zijn verschillende middelen voor valbeveiliging waar je voor kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan dakrandbeveiliging; een soort hek op het dak dat moet voorkomen dat je naar beneden valt. Daarnaast kun je nog kiezen voor dakrails, afbakening, ankersystemen, randbeveiliging, veiligheidspoorten, werkplatforms, markeringen, kabelsystemen en meer. Zo is er voor ieder project en voor ieder gebouw wel een vorm van professionele valbeveiliging te vinden en kan er altijd een veiligheidssysteem op maat worden gemaakt.

Het belang van valbeveiliging in de bouw

Om het aantal ongevallen in de bouw terug te dringen, is het een must om te investeren in valbeveiliging. Dat is de grootste reden en hét belang van deze vorm van beveiliging op daken en andere hoogtes. Het is hierbij goed om te weten dat valbeveiliging in Nederland verplicht is bij hoogtes vanaf 2,5 meter. In België is dat al vanaf 2 meter. Je kunt er in Nederland dus ook sowieso al voor kiezen ongeacht de hoogte van waar je medewerkers moeten werken. Op die manier laat je zien dat je het belangrijk vindt dat je medewerkers in alle veiligheid kunnen werken.

Daarbij is de kans op vallen van lagere hoogtes ook groot. Sterker nog: vaak zelfs groter, omdat men op lagere hoogtes minder stil staat bij het valgevaar. Daardoor zijn we meestal minder voorzichtig en voelen we ons veiliger. Maar: ook vanaf een schuurtje of een hek kun je je lelijk bezeren of zelfs blijvend letsel oplopen. Natuurlijk is het wel zo dat des te hoger een werkplek is des te groter de kans op letsel of een dodelijke afloop. Daarom moeten werknemers in de bouw investeren in kwalitatieve valbeveiliging om dit soort dingen te voorkomen.

Overige tips om veilig te werken in de bouw

Naast valbeveiliging op daken is het van groot belang om te kijken naar andere tips en tricks om veilig te werken in de bouw. Als werkgever moet je bijvoorbeeld beschikken over duidelijke veiligheidsregels om zo ongelukken te voorkomen. Andere punten die extra aandacht nodig hebben zijn onder andere de onderstaande.

Ga voor het volgen van veiligheidscursussen

Er zijn tegenwoordig genoeg cursussen op het gebied van veiligheid die door zowel werknemers als de werkgever kunnen worden gevolgd. Denk bijvoorbeeld aan een VCA-cursus; een cursus voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemer). Deze cursus en het certificaat dat je erbij kunt krijgen zijn niet verplicht, maar worden door opdrachtgevers in de bouw vaak wel geëist.

Zorg voor voldoende rust tussen het werken door

Op iedere werkvloer is het nemen van pauze van groot belang, maar in de bouwbranche des te meer. Veel ongevallen in de bouw ontstaan namelijk door menselijke fouten. De kans hierop wordt des te groter als je niet fit genoeg bent of niet goed uitgerust bent. Zorg dus voor voldoende rust en pauze tussen het werk door om de veiligheid op de werkvloer te bevorderen.

Draag persoonlijke beschermingsmiddelen in de bouw

Tot slot is het aan te raden om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te dragen in de bouw. Hoewel dit heel logisch klinkt en vrijwel overal verplicht is, gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Let daar dus extra goed op! Denk aan het dragen van speciale schoenen met stalen neuzen, een helm, gehoorbescherming, mond- en neusbescherming en een veiligheidsbril.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten