Welke rol speelt technologie als het gaat om bedrijfsveiligheid?

Natuurlijk gaan brandblussers en noodverlichting met hun tijd mee. Maar technologie speelt ook een rol in het vernieuwen van bestaande hulpmiddelen als trainingen en plannen. Maak kennis met het online ontruimingsplan.

Bas Koenraads is als Klantmanager bij B&V het eerste aanspreekpunt voor klanten en weet dus goed wat er speelt in zowel de wet als op de werkvloer: “De huidige regelgeving is heel streng. Veel bestaande bouw voldoet niet meer aan de regels. Er zijn bijvoorbeeld onvoldoende blusmiddelen, of er is nog oude noodverlichting met TL. Volgend jaar moet alles LED zijn.” Door de toename van apparaten met lithium-batterijen, ontstond ook de
behoefte aan speciale lithiumblussers. Koenraads: “Lithium brandt hevig en lang, een normale blusser helpt dan niet meer voldoende.”

Vernieuwen met technologie

Technologie blijft niet beperkt tot de apparatuur, B&V vernieuwt ook andere hulpmiddelen met hulp van technologie. Zo kun je met BHVR virtueel je BHV volgen en staat je ontruimingsplan tegenwoordig online. Koenraads: “Het ontruimingsplan was altijd een dikke map, een papieren tijger. Nu kun je als werkgever al die belangrijke informatie online beschikbaar maken.”

Het online ontruimingsplan

In het plan staan onder meer de gebouwspecifieke gegevens, veiligheids- & ontruimingsplattegronden, de procedures voor wat te doen bij calamiteiten (zoals brand, eerste hulp, ontruiming en bedrijfsspecifieke calamiteiten), belangrijke telefoonnummers, alarm-instructiekaart, de BHV-organisatie, risico’s en installaties. Organisaties krijgen een ‘inkijk-link’ voor alle medewerkers en een ‘bewerk-link’ voor bijvoorbeeld HR. Handig, vindt Koenraads: “Gedurende een jaar kan er veel veranderen binnen een organisatie. Bijvoorbeeld verloop van personeel, dus hiermee ook de bezetting van de BHV. Je kunt je plan nu zelf onderhouden en bijwerken, zonder onze tussenkomst.”

Deelbaar en doorzoekbaar

Het hele ontruimingsplan staat digitaal, dus kan ook makkelijker gedeeld worden in de organisatie. Koenraads: “Op intranet bijvoorbeeld. Zo kun je ook aan elke update aandacht geven en nieuwe medewerkers onboarden.” Online zoek je bovendien vele malen makkelijker dan in een dikke map met papieren, wat extra nuttig is bij calamiteiten: “Een ontruimingsplan telt toch vaak zo’n 150 pagina’s. Het online ontruimingsplan is overzichtelijk ingedeeld en makkelijk doorzoekbaar. Bovendien is het altijd en overal toegankelijk, ook voor de hulpdiensten. Zo kun je bij een brand bijvoorbeeld buiten op je telefoon de plattegronden raadplegen en de juiste instanties vinden.” p

Ook liever online?

Klanten van B&V zijn volgens Koenraads vooral blij dat ze van het papier af zijn
en dat ze het ontruimingsplan veel breder kunnen delen binnen de organisatie.
Wil jij dat ook? Neem dan contact op met B&V via 0168 – 33 54 45 of info@partnersinveiligheid.nl

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten