Welke masteropleiding na je HBO opleiding past het beste bij jou?

Als je een vierjarige hbo-bacheloropleiding hebt afgerond, kom je voor de keuze te staan om een pre-master te doen en daarna een master. Een master is een extra aanvulling op je diploma. Hiermee doe je extra kennis en vaardigheden op. Een masteropleiding duurt 1 jaar en moet in lijn van je afgeronde opleiding liggen.

Wil je werken naast je master? Dan kun je een deeltijd master volgen, hierdoor kun je werken en studeren. Ben jij benieuwd naar wat een masteropleiding jou te bieden heeft? Lees dan snel verder!

Redenen om een master te doen

Met het afronden van een master kan je je kennis verder gaan verbreden. Het is niet verstandig om een master te doen, wanneer je alleen tijd wil rekken. Bedenk voor jezelf welk werk je later wilt gaan doen en of je daarvoor een master nodig hebt. Er zijn namelijk studenten die steeds door zijn blijven studeren en toen hun maar hun masterdiploma hebben behaald zonder een achterliggend doel. In de praktijk kan het een risico zijn dat zij de baan simpelweg niet leuk gaan vinden. Daarom is het belangrijk dat je jouw carrière koers een beetje uitstippelt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je een masteropleiding afrondt.

Welke masteropleidingen zijn er?

Als je gaat kijken naar masteropleidingen zijn er, als je even zoekt op internet, al meer dan 100 masteropleidingen te vinden. Deze kun je onderverdelen in dag en in avond opleidingen. Ook verschilt de duur en de locatie per opleiding. Bijna voor elke opleiding bestaat een master. Kijk vooral na je HBO-opleiding welke master het beste aansluit. Het is slim om bij jezelf te bedenken, waar, wanneer en hoe lang je een master wilt volgen. Als je deze keuze voor jezelf kunt maken, wordt het aanbod aan masteropleidingen al een stukje kleiner. Begin dus op tijd met zoeken en prioriteer voor jezelf wat jij het belangrijkste vindt aan een opleiding.

Wie ben ik als persoon?

Een stukje zelfreflectie is erg belangrijk als je wilt bepalen of je een masteropleiding wilt gaan doen. Het is belangrijk om te kijken of dit na je afgeronde HBO-opleiding past bij de carriére die je wilt gaan maken. Het belangrijkste is om naar je gevoel te luisteren. Heb je een opleiding gevolgd voor in het onderwijs, en merk je dat je meer als manager wilt gaan werken? Dan is de master MBA met een specialisatie in onderwijsmanagement misschien iets voor jou. Heb je deze ambitie niet, dan is dit ook niet erg. Vraag anders aan vrienden of familie of zij een masteropleiding bij jou vinden passen en of dit na je HBO opleiding nog invloed heeft op je droombaan. Vaak weten zij meer over jou, dan jij over jezelf weet.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten