Wel of niet bemoeien met financiën werknemers?

De verhouding tussen werknemers en werkgevers is een intense, maar ook complexe relatie. Vaak zien zij elkaar dagelijks en maken ze samen ook minder leuke tijden samen door. Daardoor ontstaat een band die eigenlijk niet te vergelijken is met een andere band. Het zijn geen vrienden, het is geen familie en er speelt een zekere mate van afhankelijkheid.

In de meeste gevallen wil een werkgever oprecht het beste voor zijn werknemers. Het is daarom vaak lastig om op bepaalde terreinen een terughoudende rol te hanteren en zich er niet mee te bemoeien. Op financieel gebied is dit ook het geval. Je wilt uiteraard niet dat je werknemer financiële problemen heeft, maar je wilt je ook niet met zaken bemoeien die je niet aangaan. Waar je je op financieel gebied wél en niet mee moet bemoeien? Lees snel verder.

Wel bemoeien

Eigenlijk zijn er bij het wel financieel bemoeien twee uitgangspunten; het moet gevraagd worden door de werknemer of geheel vrijblijvend zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het bieden van de mogelijkheid voor alle werknemers om een renteloze lening aan te gaan voor de verduurzaming van hun woning of een noodfonds. Als werkgever doe je het aanbod, werknemers kunnen zelf reageren. Ook wanneer er een hulpvraag ontstaat, dan is het natuurlijk goed om daarop in te gaan. Denk aan het helpen bij schulden en het bieden van financiële regelingen.

Niet bemoeien

Wanneer je vermoedt dat iemand financiële problemen heeft is het niet aan te raden hier naar te gaan vissen en over te gaan roddelen. Dit is iets van de werknemer zelf, zelfs wanneer er beslag op het loon wordt gelegd. Voer het uit conform de regels en praat er niet over. Wanneer de werknemer het kwijt wil, weet hij de werkgever vaak wel te vinden.

Grijs gebied

Dan is er altijd nog het grijze gebied. Zo is het handelen in crypto de afgelopen jaren steeds populairder geworden en ontstonden er vaker alternatieven om werknemers als bijvoorbeeld eindejaarsbonus deze munten te geven. Wanneer het niet in de plek komt van bijvoorbeeld vakantiegeld maar echt een extraatje is, dan is het een top idee. Doe het wel altijd via een betrouwbaar medium zoals bitcoin maker. Daar weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt én geeft.

Kortom, financiën is een persoonlijk onderwerp dus wees zeer terughoudend met ongevraagd advies en tips. Hulp bieden is daarentegen wel een goed idee, dit wordt ook vaak zeer gewaardeerd door werknemers!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten