‘We gingen gevoelsmatig ineens naar 2030’

Ton van Bergen Transport in het Zuid-Hollandse Monster is een méér dan ervaren speler in de wereld van het geconditioneerd vervoer. Na ruim een halve eeuw namen twee jonge en enthousiaste ondernemers het bedrijf vorig jaar over van de oprichter. Troy Heemskerk (27) en Maurits Hallo (30) zagen volop mogelijkheden richting toekomst. Met dank aan het TALIS transportmanagementsysteem van TANS zijn ze daar inmiddels ook helemaal klaar voor.

“Een bedrijf met een goede klantenportefeuille, een rijk personeelsbestand, goede wagens, waarvan er wel wat aan vervanging toe waren en nog geen actief werkende systemen.” Zo omschrijft mededirecteur Maurits Hallo het bedrijf dat hij en zijn compagnon in mei 2022 overnamen. Beide heren hebben, ondanks hun leeftijd, hun sporen in de transportwereld al wel verdiend. Maurits begon in de wasstraat, Troy in de loods bij Dijco in Bleiswijk. Nadat hij ook nog had gereden én op de planning had gewerkt, besloot Maurits voor zichzelf te beginnen. Hij kocht een trekker en ging als zelfstandig chauffeur voor zijn oude werkgever rijden. Troy volgde nagenoeg hetzelfde pad. “We wisten dus hoe het zou moeten werken. Omdat we ook wisten dat we geen 5 jaar op de wagen zouden blijven zitten, hebben we de knoop doorgehakt en zijn we op zoek gegaan naar een transportbedrijf zonder opvolging.”

Technische stappen

Dat werd dus gevonden in Monster, waar de heren ook niet over één nacht ijs gingen. Ze reden eerst allebei een paar maanden als charter voor Ton van Bergen Transport en gingen daarná pas de beoogde overname concreet maken. “Toen hadden we in één keer alles”, Maurits Hallo: “Werk, mensen en materiaal.” De taakverdeling in de praktijk tussen de twee compagnons is helder: “Troy doet de volledige planning, samen met 2 andere planners. Hij heeft de helicopterview. Ik doe de rest.” In het overnamejaar werd er direct anderhalf keer zoveel werk gedaan dan het jaar daarvoor, met hetzelfde aantal auto’s. Tegelijkertijd werd er werk gemaakt van een aantal technische stappen. Daarvoor kwamen de beide jonge ondernemers bij TANS in Eindhoven uit. “We hebben meerdere collega-bedrijven gesproken. Bijna iedereen werkte met de automatisering van TANS”, vertelt Maurits. “En dat beviel ze hartstikke goed.”

‘Even wennen’

Maurits en Troy gingen aan tafel met accountmanager Joris Hamoen en kwamen via hem al snel in contact met systeemanalist Pascal Vermaire. “Dat klikte meteen goed. Daar kunnen we mee lezen en schrijven. De begeleiding vanuit TANS is top”, klinkt het enthousiast. Het was geen probleem om per 1 januari van dit jaar met het transportmanagementsysteem te starten. “Dat was voor ons even wennen”, erkent Maurits. “We gingen gevoelsmatig ineens naar 2030. In TALIS kun je écht alles zetten. De grootste slag die we maken is het overzicht. De 3 planners loggen allemaal op hetzelfde scherm in, weten wie wat gedaan heeft. Dat is toch héél anders dan één man, die een blad papier in de gaten hield.” Door efficiënter te plannen kan bovendien de beladingsgraad worden verhoogd. Dat past binnen de ambities van de nieuwe eigenaren. “Wij willen met de markt en met de klanten meegroeien. Denk dan aan een paar nieuwe auto’s per jaar. Dat doen we hier met z’n allen.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten