Op 27 januari ondertekenden Brabant Water en Agristo, een groot aardappelverwerkend familiebedrijf, een samenwerkingsverband om meer water te besparen. Met behulp van de Brabant WaterScan worden de waterstromen van de Tilburgse fabriek in kaart gebracht, om vervolgens verbeteringen door te voeren en waar mogelijk water te hergebruiken. Een mooi voorbeeld van het bundelen van krachten.
In de Tilburgse vestiging van Agristo wordt 24/7 diepgevroren friet geproduceerd, in allerlei soorten en maten. “Water is een van de belangrijkste hulpstoffen in onze fabrieken,” vertelt CEO Hannelore Raes. “We gebruiken het om onze aardappels te wassen, te verhitten en het is het belangrijkste transportmiddel in onze fabriek.” Daarnaast is water ook onmisbaar voor de aardappelen op het land. “Het lijkt een vanzelfsprekendheid dat we altijd en overal over voldoende water kunnen beschikken. Toch hebben we de afgelopen jaren met grote droogte en dreigende tekorten te maken gehad. Agristo trekt zich dat aan. Wij zijn al jaren bezig om ons waterverbruik te verlagen, en met resultaat. Ten opzichte van 2017 is ons waterverbruik al met 8% verlaagd.” De volgende stap die Agristo wil maken, is hergebruik van water in een deel van de processen. “Om grote stappen te maken, is het fijn als je met een expert als Brabant Water hierover kunt nadenken. Met Brabant Water hebben we al een lange en goede relatie. Door samen te werken verwachten we een aanzienlijke besparing te realiseren.”
Besparen begint bij inzicht
Directeur Rob van Dongen van Brabant Water beaamt dit en legt uit hoe het proces eruit ziet: “We starten met het maken van een waterscan van de fabriek. Zo zien wij hoe Agristo haar waterhuishouding beheert en welke nieuwe technieken er al worden gebruikt. Vervolgens kijken we met onze expertise naar aanvullende mogelijkheden om water te besparen en te hergebruiken.” Brabant Water hoopt hiermee ook andere zakelijke (groot)verbruikers te inspireren om slimmer om te gaan met hun waterafname. “Met bevolkingsgroei en klimaatverandering stijgt de vraag naar drinkwater in rap tempo, terwijl het aanbod steeds onzekerder wordt. Dit betekent dat iedereen moet inzetten op waterbesparing. De industrie heeft hier óók een verantwoordelijkheid in, en die start bij inzicht verkrijgen in je eigen waterstromen.”