Wat zijn triacs?

Triacs zijn halfgeleiders, die in diverse situaties gebruikt kunnen worden als elektronische wisselspanningsschakelaars. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld elektrische kacheltjes of verlichting aan te sluiten met de juiste weerstand.

Kenmerken triac

Triacs en thyristors worden nog weleens door elkaar gehaald. Dat is logisch, want ze lijken op elkaar en hebben tot op zekere hoogte dezelfde werking. Een thyristor bestaat uit een voorwaartse richting, blokkering, en een kathode- en anodeverbinding. Zo kan het element er met behulp van een positieve stroompuls voor zorgen dat een poort wordt ingeschakeld. Een triac bestaat eigenlijk uit een anti parallelle verbinding van twee thyristors en bevat hierdoor dezelfde onderdelen. Maar waar een thyristor stroom toelaat in maar een richting, kunnen er met een triac AC-stromen worden geschakeld. Zowel thyristors als triacs hebben de eigenschap dat de stroom na ontsteking blijft lopen tot het moment dat de houdstroom onderschreden wordt. Hierdoor kunnen beide componenten toegepast worden bij stroomgelijkrichting en faseregeling, in de vorm van bijvoorbeeld een elektronische schakelaar, een frequentieomvormer of als vermogensregelaar.

Specificaties triac

Bent u op zoek naar een vervangende triac? Bezoek tme.eu, waar u een uitgebreid aanbod aan producten kunt vinden. Triacs zijn beschikbaar in diverse specificaties. Let er bij vervanging daarom goed op dat u een vervangend exemplaar aanschaft met precies dezelfde specificaties als het oude exemplaar. Het is niet voldoende om alleen op maximale waarden voor spanning en stroom te letten. Ook de specificaties voor ontstekingsstroom, houdstroom en ontstekingsspanning kunnen bijvoorbeeld verschillen. Daarnaast moet het onderdeel uiteraard gewoon goed passen, dus check ook altijd de afmetingen van de behuizing en het rooster. Sommige triacs zijn voorzien van een schroefdraad en het is van belang dat deze schroefdraad compatibel is. Check dus om welke maten het gaat. Let ten slotte ook goed op de isolatiespanning. Deze ligt bij voorkeur een stuk hoger dan de verwachte maximale waarde. Zo kunt u op het 230 V AC-spanningsnet kiezen voor een weerstand van 400 volt. Een weerstand van meer dan 600 volt is echter nog betrouwbaarder en veiliger. Op https://www.tme.eu/nl/katalog/triacs_100125/ kunt u een de diverse mogelijkheden op het gebied van triacs bekijken en direct de juiste exemplaren bestellen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten