Wat te doen als je ooit failliet dreigt te gaan

Tijdens de pandemie bloeide de ondernemersbranche in Nederland op. Het aantal ondernemers steeg binnen no time naar meer dan 2 miljoen; een recordhoogte in ons land. Maar: de laatste tijd stijgt óók het aantal faillissementen in Nederland, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

In het eerste half jaar van 2022 werden er de meeste bedrijfsopheffingen geteld sinds 2007, wat een opvallende stijging is. Misschien gaat het ook niet goed met je eigen onderneming en ben je bang om failliet te gaan. In dit artikel lees je meer over wat je moet en kunt doen wanneer dat ooit het geval is.

Wanneer weet je of je bijna failliet gaat?

Je hoeft niet bang te zijn wanneer het goed gaat met je onderneming; je gaat namelijk niet zomaar failliet. Meestal gaat er een hele tijd aan vooraf; een periode waarin je schulden opbouwt die je uiteindelijk amper tot niet meer kunt betalen. Wanneer dat het geval is en je de komende tijd ook nog eens geen inkomsten hebt binnen je bedrijf dan ziet het er helaas niet rooskleurig uit voor je bedrijf. Wellicht kun je je personeel geen loon meer geven, heb je geen geld om klanten te betalen en is het moeilijk om je bedrijf financieel gezien nog op het rechte pad te krijgen.

Dit zijn signalen waaraan je kunt weten dat het mogelijk is dat je bijna failliet gaat. Zodra er geen oplossingen meer zijn om aan inkomsten te komen, schulden af te betalen en mogelijk personeel te betalen dan kun je bij de rechter een faillissement aanvragen. Maar: ook schuldeisers, mensen en bedrijven die nog geld van je krijgen, kunnen een aanvraag indienen om je bedrijf officieel failliet te laten verklaren. Dit alles betekent nog niet dat je onderneming volledig ten einde hoeft te zijn. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen wanneer je ooit failliet dreigt te gaan.

Doorstarten na faillissement is mogelijk

Je kunt je bijvoorbeeld neerleggen bij je faillissement om vervolgens te gaan zitten op de blaren die het gevolg daarvan zijn, maar je kunt ook actie ondernemen. In sommige gevallen is het namelijk mogelijk om een doorstart te maken met (een deel van) je onderneming. Dat betekent niet dat je exact hetzelfde gaat doen, maar dat je op basis van een nieuw ondernemersplan in een ander vorm verder gaat. Over het algemeen is dit een iets afgeslankte versie van je originele bedrijf waarbij je sommige klanten, contracten en personeel meeneemt als je dat wenst.

Je moet er rekening mee houden dat je onderneming na een doorstart niet automatisch financieel gezond is of direct gezond wordt. Daar is echt nog veel tijd, energie en geld voor nodig. De doorstart zelf kost namelijk óók geld. Maar: het grote voordeel van een doorstart is dat er wél mogelijkheden zijn om verder te gaan met je organisatie. Laat je wel altijd goed adviseren en informeren zodat je zeker weet dat een doorstart een goed idee is. Niet iedere ondernemer staat er sterk genoeg voor in zijn of haar schoenen. Lees hier alles over doorstarten na een faillissement.

Zorg dat je professionele hulp inschakelt bij doorstart

Wat je ook doet met je onderneming; zorg er altijd voor dat je hulp van een expert inschakelt. Zowel volledig stoppen als een doorstart maken met je bedrijf is ontzettend lastig. Geen enkele ondernemer is begonnen met zijn of haar bedrijf om uiteindelijk een van deze twee stappen te nemen. Merk je dat je bedrijf bijna failliet gaat dan is het aan te raden om je hier goed op voor te bereiden. Schakel een advocaat of jurist in die gespecialiseerd is in dit genre en denk samen na over de volgende stappen die er genomen moeten worden om het faillissement aan te vragen.

Wil je juist proberen om een doorstart te maken? Ook dan is iemand in de arm nemen geen overbodige luxe. Je bepaalt namelijk niet zelf of je door mag gaan met je onderneming of niet; dat doet een curator tijdens de afkoelingsperiode. In die periode kunnen schuldeisers tijdens geen geld eisen en bepaalt de curator of een doorstart financieel gezien nog mogelijk is. Het is goed om te weten dat je al met de doorstart moet beginnen op het moment dat het faillissement nog niet officieel is uitgesproken. Ook moet je een doorstartplan maken om te onderhandelen met de curator én is het nodig om geld te hebben voor de doorstart. Schakel hierbij de hulp in van een juridische expert.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten