Wat moet je weten om te gaan investeren?

Steeds vaker hoor je in de media kreten voorbijkomen als ‘geld moet voor je werken’ en dat je kansen mist wanneer je niet pér direct gaat ‘investeren’. Dit maakt menig ondernemer én particulier onrustig. Het gevoel dat je ergens heen moet met je spaargeld, maar niet weet welke kant op is zeer herkenbaar.

Toch zijn er een aantal basics die je moet weten voordat jij besluit je zuurverdiende geld van de bank of uit die oude sok te halen en te investeren. Want de succesverhalen zijn er volop, de mislukkingen iets minder.

Welk geld?

Investeren moet je altijd doen met geld wat je over hebt. De reden hierachter is dat investeren risico’s met zich meebrengt. Je investering kan in waarde stijgen maar ook dalen. In dat laatste geval heb je een probleem wanneer je het geld per direct nodig hebt.
Daarnaast zijn er investeringen waarbij het geld niet meteen liquide kan worden gemaakt. Ook een nadeel wanneer jij rekeningen moet betalen. Houd daarom altijd een buffer aan geld op je bankrekening en ga met het overige deel investeren.

Kennis is macht

Ook op het gebied van investeren geldt dat kennis macht is. Investeer daarom alleen in iets wat je interessant vindt en begrijpt. Beleggen kan zeer veel rendement opleveren, mits je er zelf echt verstand van hebt.

Is dit niet het geval, ga dan over naar plan B. Je kunt namelijk ook besluiten geld periodiek in te leggen bij een investeringsfonds wat vervolgens voor jou de meest gunstige aandelen en obligaties uitzoekt. Dit wordt gedaan door professionals die hier iedere dag mee bezig zijn. Vaak kun je zelf aangeven hoeveel risico je wilt lopen en hoelang en veel je wilt inleggen.

Kies je niche

Naast dat je in bijvoorbeeld aandelen kunt investeren zijn er andere zaken. Denk aan garageboxen, huizen en bedrijfspanden. In de huidige markt is het echter lastig hier goede deals in te vinden. Mocht je zelf geen tijd en zin hebben je hierin te verdiepen, dan kun je ook beleggen in vastgoed door middel van een professionele partij.

Net als met aandelen hebben zij goede deals gespot en panden aangekocht. Zij verhuren deze vervolgens mede door jouw ingelegde geld en keren jou een deel van het rendement uit. Kortom, een goede deal voor iedereen.

Investeren kun je leren, maar neem er wel de tijd voor. Mocht je dit niet hebben dan zijn er andere opties waarbij een ander de kennis heeft om jouw geld gunstig weg te zetten. Schroom niet om contact op te nemen met deze partijen, zij zijn de professionals!

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten