Wat kost een bedrijfspand? Concreet antwoord én 5 factoren die deze prijs bepalen

U leest er meer over in deze blog van Robert Dolieslager, hoofd Planontwikkeling Bedrijfsruimten bij Heembouw.

U ziet echter wel, de bandbreedte is nog groot. Wat gebeurt er met de kosten als u minder vierkante meters nodig heeft dan 10.000? En wat bepaalt of u dichter bij die € 380 per m2 komt te zitten of juist dichter bij die € 460 per m2? Hieronder zet ik voor u de 5 factoren op een rij die van invloed zijn op de kosten van uw bedrijfspand én hoe u die kosten goed in de hand houdt.

Factor 1: Locatie

De locatie is op meerdere manieren van invloed op de kosten van uw bedrijfspand. Allereerst verschillen de grondkosten per locatie (grondprijs, rente over grond). Daarnaast is het afhankelijk van de locatie hoeveel kosten het met zich meebrengt om die plek bouwrijp te maken (denk aan eventuele sloopwerkzaamheden die nodig zijn, de aanleg van wegen). Ten derde heeft de locatie invloed op de bouwkosten. Zijn er bijvoorbeeld wel of geen lange heipalen nodig?

U bent het misschien niet gewend van een bouwer, maar al in deze fase helpen wij u graag. Opdrachtgevers kloppen vaak zelfs al bij ons aan als ze nog helemaal geen locatie hebben voor hun bedrijfspand. Wij beschikken namelijk over een gronddatabank met een totaaloverzicht van alle beschikbare nieuwbouw- en herontwikkellocaties in Nederland, gemeentelijke- en met name particuliere grondlocaties, die nog niet bekend zijn in de markt.

Samen met u vinden we de meest geschikte locatie voor uw bedrijfspand op basis van uw Programma van Eisen en uw beschikbare budget. Dat is dus echt een andere aanpak dan u gewend bent van een bouwer. Dat komt doordat wij als ontwerpende bouwer met eigen inhuis-architectenbureau van A tot Z bij uw nieuwbouw betrokken zijn. Eén van de andere grote voordelen daarvan: alle disciplines zitten vanaf het begin aan tafel, waardoor we u al heel vroeg in het proces duidelijkheid kunnen geven over de kosten van uw bedrijfspand. Ik vertel u daar verderop in dit stuk meer over.

Factor 2: Aantal vierkante meters

Het aantal vierkante meters heeft logischerwijs ook grote invloed op de kosten van uw bedrijfspand. Daarom is het belangrijk goed te onderzoeken hoeveel vierkante meters u echt nodig heeft. Hoe groot is uw bedrijf nu, welke groei heeft u voor ogen, wat betekent dat voor de benodigde oppervlakte van uw productiehal en uw kantoren, hoeveel parkeerplaatsen heeft u nodig?

Samen met u stellen we het Programma van Eisen op. We komen daarvoor op uw huidige locatie, bespreken wat daar nu wel en niet goed bevalt en rekenen door wat u op de nieuwe locatie nodig heeft. Zodat u zeker weet dat uw nieuwe bedrijfspand niet na een aantal jaar te groot of te klein blijkt te zijn.

Benieuwd naar de overige factoren? Lees dan de complete blog op de website van Heembouw.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten