Wat komt er kijken bij het starten van een bedrijf?

Als nieuwe ondernemers komt er een hoop op je af en voor je daadwerkelijk aan de slag gaat, moeten er een aantal dingen geregeld worden. Hieronder zetten we de belangrijkste stappen voor het starten van een bedrijf op een rij.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je hebt een idee voor je onderneming en bent er klaar voor om te starten. Een belangrijke stap is dan om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht en zorgt ervoor dat je een KvK-nummer en belastingnummer hebt, zodat je facturen kunt opstellen en ontvangen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar de Kamer van Koophandel gaat en weet welke rechtsvorm je voor je bedrijf kiest. Ook heb je een adres nodig, bijvoorbeeld een zakelijk inschrijfadres ofwel een virtueel kantoor KvK. Dat is een adres voor je bedrijf met een professionele uitstraling zonder dat je kantoorruimte hoeft te huren.

Dit voorkomt dat je je privéadres hoeft te gebruiken, wat niet alleen onprofessioneel overkomt, maar ook privacygevoelig is. Je denkt wellicht dat een dergelijk adres huren erg duur is, maar dat valt bezig mee. Je bent zeker geen honderden euro’s per maand kwijt om zo’n registratieadres te huren. Voor een paar tientjes heb je vaak al zo’n adres en dit is meestal een stuk professioneler dan je eigen woonadres.

Ondernemingsplan

Het maken van een ondernemingsplan kun je zowel voor als na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel doen. Een ondernemingsplan bevat alle doelen van je onderneming en een gedetailleerd plan met hoe je deze wilt bereiken. Het helpt je om potentiële klanten te identificeren, om risico’s in beeld te brengen en om een goede indruk op partners en investeerders te maken.

Administratieve taken

Bij een nieuwe onderneming horen een aantal administratieve taken. Zo open je een zakelijke rekening waarop je betaling kunt ontvangen en zodat je zelf rekeningen kunt betalen. Gebruik hiervoor niet je privérekening, want dat is onoverzichtelijk. Ook is het belangrijk om vanaf de start je boekhouding bij te houden. Je bent verplicht om dit te doen en hebt dit nodig om belastingaangifte te doen. Zorg er dus voor dat je weet hoe je de boekhouding bijhoudt of huur een boekhouder in.

Opdrachtgevers vinden

Wanneer je alles geregeld hebt voor je onderneming is het tijd om opdrachtgevers te vinden. Zorg voor een professionele website, maak eventueel gebruik van sociale media en neem contact op met mensen in je netwerk die kunnen helpen. Ook kun je ervoor kiezen om te adverteren, om zo klanten of opdrachtgevers te werven.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten