Wat je moet weten over de thuiswerkvergoeding

Op de dagen dat jij thuiswerkt in plaats van op kantoor, mag jouw werkgever je een thuiswerkvergoeding geven. In 2023 is het onbelaste bedrag van de thuiswerkvergoeding vastgesteld op €2,15 per dag. De vergoeding is bedoeld om de extra kosten te dekken die je maakt op het gebied van water-, elektriciteits-, en gasverbruik, wc-papier, koffie en thee.

Maak je thuis gebruik van communicatiemiddelen zoals een laptop, smartphone of internet? Dan bestaan hier andere vrijstellingen voor.

Vaste onbelaste thuiswerkvergoeding

Er is speciale software beschikbaar waarin je eenvoudig aangeeft op welke dagen je hebt thuisgewerkt, zodat je de juiste thuiswerkvergoeding ontvangt. Niet alleen kun je op deze manier eenvoudig in de gaten houden op hoeveel thuiswerkvergoeding je recht hebt, maar je hebt ook inzicht in je reiskostenvergoedingen.

Reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding

De manier waarop we tegenwoordig werken en naar ons werk gaan is de laatste jaren snel veranderd. Binnen de meeste bedrijven is hybride werken de norm. Als medewerker is het prettig dat je de vrijheid krijgt om zelf te bepalen vanuit waar en wanneer jij je werk verricht. Thuiswerken bespaart je veel reistijd en eventueel reiskosten, maar brengt wel weer extra kosten met zich mee voor onder andere de extra energie die je verbruikt. Veel werkgevers bieden dan ook een thuiswerkvergoeding aan om je in deze kosten tegemoet te komen. Op de dagen dat je vanuit huis werkt, vervalt de rittenregistratie.

Op dezelfde dag thuiswerken en naar kantoor

Werk je een deel van de dag op kantoor en een deel vanuit huis, dan mag je niet zowel een  thuiswerkvergoeding als reiskostenvergoeding ontvangen. Je kunt in dit geval zelf kiezen welke declaratie je indient. Als je gebruikmaakt van een auto die door je werkgever ter beschikking is gesteld om naar je werk te rijden, krijg je hier geen keuze meer in. In dit geval maak je gebruik van de reiskostenvergoeding en niet van de thuiswerkvergoeding.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten