Wat je leert tijdens de Wft basis opleiding

Werk je in de financiële sector? Grote kans dat je werkgever je vraagt om de wft basis opleiding te volgen. De Wet op het financieel toezicht (Wft) stelt bepaalde eisen aan mensen die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening. Iedereen die in deze sector werkt, moet over specifieke basiskennis beschikken.

Lees hier alles over wat je kunt verwachten tijdens deze wft basis opleiding.

De opleiding wft basis biedt een compact overzicht van de regulering van en het toezicht op de financiële markten in Nederland. De deelnemers leren over de belangrijkste uitdagingen en de aanpak van de financiële regelgevers en toezichthouders.

Voor wie is de wft basis opleiding?

De opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die aan de slag wil als financieel adviseur op het gebied van vermogensvorming en toekomstvoorzieningen of als medewerker van een financiële dienstverlener met inhoudelijk klantcontact op dit gebied. Met het diploma van deze cursus toon je aan dat je beschikt over de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een passend financieel advies aan de klant te geven.

Dit leer je tijdens de wft basis opleiding:

  • de aard van de regelgeving voor financiële diensten en eventuele veranderingen;
  • basiskennis van de financiële dienstverlening;
  • wat de Wet financieel toezicht is;
  • hoe je de financiële huishouding van een klant kan beoordelen;
  • de basis van beleggen;
  • in grote lijnen hoe adviseren, sparen en betalen werkt;
  • een introductie over lenen en verzekeren.

Het doel van de wft basis opleiding

De opleiding Wft basis heeft als doel je een basisinzicht te geven in de werking van een bank en de producten die ze aanbieden. Je leert het belangrijkste doel van een bank kennen en krijgt inzicht in de organisatie van het bankwezen. Je leert ook de reikwijdte en het doel van bepaalde producten die banken aan particulieren en bedrijven aanbieden. Naast het traditionele klassikale onderwijs, dat gepaard gaat met bijeenkomsten, kan deze cursus ook als zelfstandige online studiemodule worden gevolgd.

De financiële sector

Vanaf de jaren ’80 zijn banken enorme financiële supermarkten geworden die een breed scala van verschillende diensten en producten aanbieden. Werknemers in deze grote banken hebben gespecialiseerde deskundigheid ontwikkeld op het gebied waarin zij besluiten carrière te maken. Samen met de snelle ontwikkelingen in de informatietechnologie heeft dit geleid tot grote IT-afdelingen die worden bemand door mensen zonder een specifieke financiële of bancaire opleiding.

Bijvoorbeeld: Hoe was het mogelijk dat de financiële crisis van 1929 werd herhaald door de kredietcrisis van 2008? De verontwaardiging en verwarring illustreren het gebrek aan kennis over wat banken doen, wat er op de financiële markten gebeurt en wat er nodig is om een ontsporing van de financiële sector te voorkomen. Een wft opleiding zorgt voor alle benodigde kennis voor de sector financiële dienstverlening.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten