Wat is zakelijk krediet?

Wanneer je als ondernemer geld nodig hebt, kun je verschillende financieringsvormen aanvragen. Zo kun je onder meer voor een zakelijke lening kiezen. Deze financiering is met name geschikt als je een langlopende investering wilt doen. Heb je het geld nodig om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen? Dan is zakelijk krediet een betere keuze.

Van een zakelijke lening hebben de meeste ondernemers weleens gehoord, maar dat geldt niet altijd voor een zakelijk krediet. Komt deze financiering jou niet bekend voor? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over zakelijk krediet.

Financieringsdoelen van zakelijk krediet

Hierboven haalden we al kort aan dat zakelijk krediet bedoeld is om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Deze zakelijke financieringsvorm helpt jou bijvoorbeeld om de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf te betalen. Denk hierbij aan leveranciers waarvan je onlangs een factuur hebt ontvangen. Met zakelijk krediet zorg je ervoor dat je hen gewoon kunt betalen, ook al ontbreekt het je momenteel aan eigen vermogen. Omdat veel ondernemers zakelijk krediet gebruiken voor werkkapitaal, staat deze financieringsvorm ook wel bekend als werkkapitaalfinanciering. Daarnaast wordt zakelijk krediet ook veel gebruikt voor het betalen van personeel en marketing investeringen.

Hoe werkt het precies?

Sluit je als bedrijf een zakelijke lening af? Dan stort de kredietverstrekker het geldbedrag direct op jouw rekening. Bij zakelijk krediet is dit niet het geval. Een zakelijk krediet is namelijk een geldbedrag dat een kredietverstrekker voor je klaarzet. Hier kun je vervolgen vrij uit opnemen voor jouw bedrijf. Je bepaalt zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer je dit doet. Je lost deze financiering af door iedere maand een afgesproken deel terug te betalen. Heb je een gedeelte van het zakelijke krediet afgelost? Dan kun je dit in de toekomst gewoon weer gebruiken. Dit is één van de grote voordelen van zakelijk krediet ten opzichte van een zakelijke lening.

Omdat zakelijk krediet eveneens een lening betreft, krijg je bij deze financieringsvorm ook te maken met rente. Wel gaat het wat anders in zijn werk dan bij een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening betaal je namelijk rente over het gehele bedrag dat je leent. Kies je voor zakelijk krediet? Dan is dit niet het geval. Je betaalt namelijk alleen rente over het geld dat je opneemt. Aangezien het restant op de rekening blijft staan, brengt een kredietverstrekker over dit deel geen rente in rekening.

Zakelijk krediet aanvragen

Ben je (nog steeds) enthousiast over zakelijk krediet? Dan wil je misschien wel zo’n financiering aanvragen voor jouw bedrijf. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, weet je mogelijk niet hoe je dit aan moet pakken. Begin met het zoeken van een kredietverstrekker waar je zakelijk krediet aan kunt vragen. Dit kan onder meer bij ABN AMRO. Kies je voor deze geldverstrekker? Dan kun je alles online regelen. Je dient de aanvraag in via het internet en na akkoord zet je ook digitaal jouw handtekening onder de overeenkomst.

Denk overigens niet dat je ook zakelijk krediet krijgt als je dit aanvraagt, want dit is lang niet altijd het geval. Bij de aanvraag moet je namelijk bepaalde (financiële) gegevens aanleveren, zoals bij- en afschrijvingen en de jaarrekening van jouw bedrijf. Op basis van deze gegevens bepaalt een geldverstrekker of je in aanmerking komt voor zakelijk krediet en hoeveel je kunt lenen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten