Wat is Installatietechniek en wat voor banen zijn er in de Installatietechniek?

Installatietechniek is een van de grootste branches in Nederland en de meeste mensen hebben wel een vaag idee wat Installatietechniek is. Maar wat is de Installatietechniek nou precies? En welke banen zijn er in de Installatietechniek? 

Wat is Installatietechniek?

Installatietechniek is een breed vakgebied dat vaak wordt samengevat als het samenstellen van verschillende componenten tot een installatie. Installatietechniek draait echter niet alleen maar om het installeren, maar ook om het bedenken/ontwerpen van deze installaties en het onderhoud van hiervan. Installatietechniek vind je terug binnen de bouw, industrie en infrastructuur, zoals bijvoorbeeld de wegenbouw.

Verschillende soorten installaties

Omdat de Installatietechniek zo’n breed vakgebied is kan je aan veel verschillende installaties denken. Om de Installatietechniek wat overzichtelijker in te delen wordt er vaak een onderverdeling gemaakt op basis van het type installatie waaraan gewerkt wordt. Dit zijn de Elektrotechnische Installaties, de Werktuigbouwkundige Installaties en de Koeltechnische Installaties.

Wat voor een banen zijn er binnen de Installatietechniek?

Binnen de Installatietechniek kan je in verschillende functies aan de slag. Hieronder lichten we een aantal functies uit.

Installatiemonteur

Als Installatiemonteur leg je technische installaties aan en onderhoud je ze. Installatiemonteur is een verzamelnaam voor verschillende technische beroepen, waaronder cv-monteur, elektricien, meet – en regeltechnicus en loodgieter. In vacatures voor Installatiemonteurs wordt vaak een Mbo-opleiding gevraagd in de richting van Installatietechniek, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde.

Werkvoorbereider

Een Werkvoorbereider binnen de Installatietechniek zorgt voor het calculeren, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Hierbij moet je denken aan het regelen van werktekeningen, maken van de planningen, het schrijven van de werkinstructies en het inkopen van alle benodigde materialen. Je vervult als Werkvoorbereider dus eigenlijk meerdere rollen binnen de organisatie: die van planner, technisch tekenaar en die van calculator. Om als Werkvoorbereider aan het werk te gaan wordt er meestal gevraagd om een MBO 3/4 of HBO opleiding in de richting van Installatietechniek, Elektrotechniek,

Werktuigbouwkunde, Bouwkunde of een vergelijkbare opleiding.

Servicetechnicus

Als Servicetechnicus onderhoud en repareer je installaties. Hierbij gaat het zowel om periodieke onderhoudswerkzaamheden als om het verhelpen van problemen bij een storing. Als servicemonteur stem je de uit te voeren werkzaamheden af met de klant en draag je oplossingen aan om de installatie te verbeteren.

Koelmonteur

Een Koelmonteur installeert, onderhoudt, repareert en ondersteunt klanten bij het gebruik van koel – en klimaatbeheersingssystemen. Als Koelmonteur ben je veel onderweg en werk je meestal bij de klant op locatie.

Twijfel je nog of wil je dat wij voor jou op zoek gaan naar jouw volgende uitdaging als

Monteur in de Installatietechniek? Je hoeft er niet alleen voor te staan. Er bestaan verschillende organisaties, zoals Synsel Techniek, die bemiddelen bij het vinden van de juiste uitdaging!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten