Wat gebeurt er met je studieschuld als je verhuist naar het buitenland?

Verhuizen naar het buitenland is vaak een geweldige nieuwe stap in je leven. Misschien heb je een online studiekeuze test gedaan en wil je graag aan de andere kant van de wereld studeren, maar als je een studieschuld bij DUO hebt, komt daar meer bij kijken. Die schuld verdwijnt namelijk niet vanzelf als je de grens oversteekt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het aflossen van je studieschuld wanneer je naar het buitenland verhuist. We bespreken je opties en wat je moet regelen om verrassingen te voorkomen. Heb je al nagedacht over hoe je dit gaat aanpakken?

Terugbetalen vanuit het buitenland

Je studieschuld blijft gewoon bestaan, zelfs als je in het buitenland woont. Hoe je deze schuld aflost, hangt af van waar je naartoe verhuist. Als je in de EU, de Europese Economische Ruimte (EER), het Verenigd Koninkrijk of een ander SEPA-land woont, kun je gebruikmaken van automatische incasso. Dat betekent dat DUO het maandelijkse bedrag rechtstreeks van je bankrekening afschrijft. Maar als je buiten deze gebieden woont, moet je zelf zorgen voor je maandelijkse betalingen, meestal door een overboeking in euro’s naar DUO te doen.

Opties voor betaling buiten het SEPA-gebied

Als je in een land woont dat buiten het SEPA-gebied ligt, moet je elke maand zelf je betaling aan DUO regelen. Dit kan extra bankkosten met zich meebrengen. Je kunt die kosten vermijden, maar dan moet je het bedrag jaarlijks in één keer betalen. In oktober krijg je van DUO een betalingsverzoek en dan heb je tot 31 december de tijd om het jaarbedrag over te maken. Dit kan financieel voordelig zijn, vooral als je kijkt naar wisselkoersschommelingen en internationale bankkosten. 

Wonen in het Caribisch gebied

Woon je op Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Eustatius, Saba of Sint Maarten? Dan heeft DUO een handige optie voor je: je kunt je studieschuld lokaal aflossen. Dit betekent dat je in je eigen valuta kunt betalen via een lokaal rekeningnummer, wat vaak goedkoper is dan internationale overboekingen naar Nederland. Je kunt het bedrag in 12 termijnen terugbetalen, en het proces is een stuk eenvoudiger omdat je geen last hebt van wisselkoersen of hoge bankkosten. Elk jaar ontvang je van DUO een overzicht van je betalingen, dat je kunt gebruiken voor je belastingaangifte.

De fases van terugbetaling

De terugbetaling van je studieschuld verloopt in verschillende fases. Na je studie begint de aanloopfase, die twee jaar duurt. In deze periode ben je nog niet verplicht om af te lossen, maar je kunt dat wel doen als je wilt. Na deze fase start de aflosfase, waarin je verplicht bent om elke maand een bedrag te betalen. Afhankelijk van je situatie kan deze fase maximaal 15 of 35 jaar duren. Maar je kunt ook kiezen om je studieschuld sneller af te lossen, zowel tijdens de aanloopfase als in de aflosfase. Dit heeft enkele voordelen: je betaalt uiteindelijk minder rente op terugbetaling studieschuld en je maandlasten gaan omlaag. Bovendien ben je sneller van je schuld af en dat geeft je meer financiële ruimte voor andere dingen. 

DigiD en toegang tot Mijn DUO

Voordat je vertrekt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot de digitale overheidssystemen van Nederland. Dit kun je doen door een DigiD aan te vragen of te controleren of je huidige DigiD nog actief is. Het is ook handig om de DigiD-app op je smartphone te downloaden, zodat je makkelijk toegang hebt tot bijvoorbeeld Mijn DUO, waar je je betalingen kunt beheren. Eenmaal in het buitenland kan het namelijk lastiger zijn om een DigiD aan te vragen of te vernieuwen, dus zorg ervoor dat alles goed geregeld is voordat je vertrekt. Heb je al aan deze stappen gedacht?

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten