Wat doet een data scientist eigenlijk?

Je wordt tegenwoordig in vacatures en op LinkedIn om de oren geslagen met Engelse benamingen voor moderne beroepen die bij veel mensen niet tot de verbeelding spreken. Vaak gaat het om functies die iets met IT te maken hebben en die zo specifiek klinken dat ze maar voor een zeer select groepje mensen weggelegd zijn. Zoals ‘data scientist’.

Wat doet een data scientist eigenlijk en wat is er voor nodig om er een te worden?

Wat doet een data scientist?

Kort gezocht zorgt een data scientist ervoor dat grote hoeveelheden data omgezet worden naar die informatie die bruikbaar is voor bedrijven. Waar een data analist voornamelijk bezig is met het verwerken van historische data tot informatie, legt een data scientist zich toe op het maken van voorspellingen door data te extrapoleren en modellen te bouwen. Zo generen hij waardevolle inzichten uit zogenaamde ‘big data’. In sommige gevallen kan een data scientist zich ook bezighouden met het grondig analyseren van de bedrijfsvoering om zo de behoeftes van het bedrijf beter in kaart te brengen.

Waar werken data scientists?

Data scientists worden steeds meer ingezet door bedrijven naar mate het belang en de waarde van data en het analyseren daarvan groeit. Meestal gaat het nog wel om grotere bedrijven die te maken hebben met grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data die ze willen kunnen doorgronden om voorspellingen te kunnen maken met betrekking tot de markt. De sectoren waarin een data scientist ingezet kan worden, variëren echter zeer. Het kan gaan om multinationals op het gebied van productie of retail, maar ook om banken, uitgevers en IT-bedrijven. Daarnaast kan een data scientist ook een consultant zijn bij dienstverlenende adviesorganisaties die klanten helpen met het creëren van inzichten en voorspellingen.

Data scientist

Hoe word je een data scientist?

Om data scientist te worden, komt een achtergrond in de exacte wetenschap van pas. Met behulp van een traineeship data science kun je zo relatief snel aan het werk komen als data scientist. Hiervoor is natuurlijk wel een goede basis nodig wat betreft kennis op het gebied van IT plus de nodige programmeervaardigheden. Dat wil niet zeggen dat je zonder die basis nooit in een baan als data scientist terecht kunt komen. Ook zonder achtergrond in de IT is het mogelijk voor traineeships IT in aanmerking te komen.

Data scientist is dus met recht een beroep te noemen dat moeilijk klinkt en behoorlijk specialistisch is. Maar dat wil niet zeggen dat jij geen data scientist kunt worden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten