Wat ben je nu echt kwijt aan een incassobureau?

Niet-betalende klanten zijn een hoofdpijndossier. Soms kun je eindeloos veel bellen en mailen, maar blijft resultaat alsmaar uit. Dit drijft veel ondernemers tot wanhoop, omdat zij vaak zelf ook genoeg facturen moeten betalen of een investering willen doen maar hier geen geld voor beschikbaar hebben.

Kortom, het is van groot belang dat de openstaande facturen alsnog worden voldaan. Maar wat moet je doen als de klant niet op jouw betalingsherinnering(en) reageert? Dan kun je een incassobureau inschakelen. Toch proberen veel ondernemers dit te vermijden, omdat zij bang zijn dat er dan nog meer kosten worden gemaakt… Zonde, want in de meeste gevallen is dit niet zo. Hoe het precies zit met de kosten voor een incassobureau, lees je hieronder.

De kosten voor een incassobureau

Als je een incassobureau in de arm neemt, dan int deze partij in jouw naam de schuld(en). Het contact met de schuldenaar loopt vanaf dat moment via het incassobureau en voor deze werkzaamheden brengt het bureau zogenoemde incassokosten in rekening. Er zijn dus kosten verbonden aan het inschakelen van een incassobureau. Het goede nieuws is dat deze kosten in de meeste gevallen voor de rekening van de schuldenaar komen. De debiteur betaalt dus de kosten voor de incasso, waardoor jij de openstaande factuur kosteloos kunt innen. Wel kunnen er kosten in rekening worden gebracht als je gebruikt maakt van aanvullende diensten, zoals het laten opmaken van een professionele aanmaning via aangetekende brief of aangetekende e-mail. Dit kost overigens vaak maar een paar euro. Andere aanvullende diensten zijn de kredietcheck of het starten van een gerechtelijke procedure mocht het incassotraject niet het gewenste effect hebben.

Let op: bij sommige incassobureaus betaal je wel dossier- of abonnementskosten of zogenaamde succesfee’s, maar lang niet bij alle incassobureaus. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van het incassobureau dat je wilt inschakelen.

No cure no pay incasso

Maar wat als het incassobureau er niet in slaagt om de openstaande factuur succesvol te innen? Dan komen de kosten van de incasso voor jouw rekening… Toch zijn er ook veel incassobureaus die hier een speciale regeling voor hebben. Dit noemen zij no cure no pay incasso. No cure no pay betekent vrij vertaald ‘geen resultaat, geen kosten’. Lukt het de partij dus onverhoopt niet om de rekening te innen? Dan betaal jij daar ook geen kosten voor. Wel zo eerlijk! Zo heb je als crediteur geen angst om nog meer geld te verliezen aan wanbetalers. Let op: no cure, no pay incasso gaat niet op bij ingang van een gerechtelijke procedure.

Succes met het innen van jouw verdiende gelden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten