Wageningse start-up wint 4TU Impact Challenge met ijskoude CO2-opslag

De Wageningse start-up CryoCOP heeft in Helsinki de 4TU Impact Challenge gewonnen. Met hun revolutionaire cryogene technologie willen de oprichters van de start-up op een rendabele manier CO2 uit de lucht verwijderen. Daarmee hopen ze een bijdrage te leveren aan de strijd tegen klimaatverandering.

CryoCOP werd in 2021 opgericht door Coen van den Brand, Kiran Abraham Jacob, James Tonny Manalal en Max Kersten, studenten aan WUR, de TU Delft en de TU Eindhoven. In dat jaar wonnen zij de 4TU Carbon Removal Student Challenge. De jonge ondernemers willen de wereld veranderen door CO2 op te slaan met een technologie die gebruikmaakt van zeer lage temperaturen. Deze cryogene technologie is bovendien beschikbaar tegen een ‘disruptief lage prijs’. De kosten voor de manier waarop CO2 wordt opgeslagen, kunnen worden terugverdiend door het verkopen van bijproducten zoals energie, zuurstof en stikstof.

De jury, bestaande uit experts uit de wereld van start-ups, was onder de indruk van de innovatieve technologie van CryoCOP: ‘Dit idee heeft de potentie om een doorbraak teweeg te brengen, door CO2 om te zetten in circulaire producten.’ Ook prins Constantijn van Oranje, Special Envoy van start-upvertegenwoordiger Techleap, was aanwezig bij de finale en de prijsuitreiking.

De 4TU Impact Challenge is een initiatief van de vier Nederlandse technische universiteiten om ondernemerschap onder studenten te stimuleren. In de finale maakten acht teams (twee van elke TU) kans op de overwinning. Het andere Wageningse team was SenseWURk, dat een sneltest ontwikkelde om bloedvergiftiging op te sporen. Voor het tweede jaar op rij werd de finale in Helsinki georganiseerd, aan de vooravond van Slush 2022, het grootste startup-evenement ter wereld.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten