Waarom een NEN2580 meting voor je kantoorruimtes van belang is

Bouwtekening

De NEN2580 meting is een methode waarmee de oppervlakte van gebouwen wordt vastgesteld door middel van termen, definities en bepalingsmethodes. Na het uitvoeren van een NEN2580 meting ontvang je een uitgebreid meetrapport dat inzicht geeft in diverse soorten oppervlakken. Samen bepalen zijn de totale oppervlakte en inhoud van een gebouw. Deze informatie is belangrijk voor iedereen die een bedrijfspand wilt kopen of wilt verbouwen. Lees in onderstaande blog meer over de NEN2580 meting.

Waar staat NEN2580 voor?

Wanneer je een NEN2580 meting laat uitvoeren krijg jij informatie over het pand. Deze
informatie is vooral van belang voor kopers of voor eigenaren die van plan zijn om het pand te verbouwen of renoveren. Aan de hand van deze informatie wordt er namelijk gekeken wat er mogelijk is en wat niet. De meting geeft kopers een gevoel van transparantie, aangezien de koper of huurder exact weet wat het pand bevat en hoeveel ruimte er bruikbaar is. Wat voor informatie staat er in dit rapport? Voordat je een NEN2580 laat uitvoeren, is het handig om te weten wat voor informatie er in dit rapport zit. Allereerst krijg je een algemeen overzicht over de ruimte. Denk bijvoorbeeld
aan ruimte, oppervlak, muren, deuren, enzovoort. Alle standaard informatie is hier aanwezig.

Vervolgens heb je het NEN2580 certificaat. In dit onderdeel wordt meer specifieke informatie toegevoegd over de gebruiksoppervlakte (GBO) bruto vloeroppervlakte (BVO) en bruikbare vloeroppervlakte. Het toont dus aan hoeveel vierkante meter iemand daadwerkelijk kan huren aan bruikbare grond. Vervolgens bevat het rapport een meetstaat. In de meetstaat wordt alle informatie nog meer uitgebreid. Verschillende verdiepingen, kantoren en ruimtes worden apart uitgelicht, zodat er meer ruimte is voor details. Als laatste bevat het document een toelichting waar alle begrippen worden uitgelegd. Ook zijn hier alle visuele bijlage te vinden.

Wanneer moet jij een NEN2580 meting laten uitvoeren

Een NEN2580 meting is niet alleen waardevol om uit te laten voeren, maar is ook een
wettelijke verplichting. Er zijn echter enkele situaties waarin dit certificaat geen verplichting
is. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle bestaande panden. Ook zijn er uitzonderingen die
betrekking hebben op verschillende wijken. Voor woningen geldt de volgende regelgeving.
Aan het eind van 2021 moeten alle woningen zijn geregistreerd met een NEN2580
certificaat. Neem contact op met Net Metingen voor meer informatie.

Waarom moet je een NEN2580 meting doen?

Ondanks dat het in sommige gevallen een wettelijke verplichting is, zijn er ook veel gevallen waarin het simpelweg gewoon een enorm waardevolle toevoeging is. Deze waarde heeft met verschillende aspecten te maken. Allereerst is het belangrijk voor huurders of kopers om te weten wat zich allemaal bevindt in het pand wat ze wellicht gaan kopen of huren. Daarnaast is de informatie ook belangrijk voor de Wet Waardering Onroerende Zaken. Een zaak zal alleen impact hebben zolang er de juiste transparante informatie te vinden is over het pand. Dit heeft ook betrekking op de GBO.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten