Waarom een incassobureau inschakelen voor je bedrijf soms nodig is

Het aantal bedrijven in Nederland zit al een hele tijd in de lift. Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs dat er inmiddels meer dan 2 miljoen bedrijven in ons land te vinden zijn. Het grootste deel van die organisaties en bedrijven kunnen bestaan omdat ze producten of diensten leveren aan klanten. Je bent in zo’n geval dus deels financieel afhankelijk van klanten.

Hoewel zij verplicht zijn om te betalen voor de dienst of de producten die ze afnemen, kan het voorkomen dat ze hierin verzaken. De vraag is wat je in zo’n geval als ondernemer moet doen. Het inschakelen van een incassobureau, zoals een incassobureau Hilversum, is soms onvermijdelijk. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Mijn klant betaalt niet, wat moet ik doen?

Misschien heb je het zelf ook al weleens gehad: je krijgt een betalingsherinnering voor een factuur die nog openstaat. Oeps. Het kan zeker eens gebeuren dat iemand vergeet om een factuur direct te betalen. Het is goed om te weten dat er in zo’n geval niet direct consequenties zijn. De klant moet de gelegenheid krijgen om de betaling alsnog te voldoen. Als ondernemer is het daarom goed om te weten wat je zoal moet doen in het geval je klant niet betaalt. In eerste instantie is het aan te raden om een berichtje te sturen of om de klant te bellen met de vraag of ze alsnog willen bellen.

Of je belt of een mail stuurt, is afhankelijk van de branche waarin je werkt. Een (grote) webwinkel zal meestal een mail versturen, terwijl een freelance timmerman of copywriter misschien liever even belt. Wanneer de betaling daarna alsnog niet wordt voldaan, is het tijd om een betalingsherinnering te versturen. Hierop staat vermeld dat er extra kosten in rekening worden gebracht wanneer de klant niet betaalt. Is de klant consument dan moet je eerst een kosteloze aanmaning versturen. Bij bedrijven hoeft dit niet. Betaalt de klant nog steeds niet dan mag je incassokosten rekenen voor de moeite en het extra werk.

Schakel een incassobureau in om alsnog je geld te krijgen

In een uitzonderlijk geval kan het gebeuren dat de klant na een belletje, betalingsherinnering én aanmaning met incassokosten de rekening nog steeds niet betaalt. Dat is ontzettend frustrerend, want als ondernemer wil je uiteraard gewoon betaald worden voor je diensten en/of producten. Weet je niet wat je nog moet doen om de klant te laten betalen? Dan is het tijd om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau is een professioneel bedrijf dat namens jouw onderneming facturen int. Dat doen zij op een actieve manier waarbij de kosten alleen maar hoger worden wanneer er geen actie wordt ondernomen.

Hierbij stuurt een incassobureau brieven met een verzoek tot betaling. Zij mogen de betaling niet afdwingen. Dat kan een deurwaarder met een vonnis van de rechter wel. De meeste klanten laten het niet zover komen. Moet je voor de rechter komen dan is de kans groot dat er beslag wordt gelegd op je eigendommen als je niet betaalt. Daarbij is zo’n proces heel tijdrovend en kost het veel geld. Dat is de reden waarom de meeste ondernemers een incassobureau inschakelen. Het krijgen van een brief van zo’n bureau is vaak al ‘dreigend’ genoeg, waardoor de klant de factuur alsnog betaalt. Dat is direct de grootste reden om een incassobureau in te huren.

Voordelen van het inschakelen van een incassobureau

Wat hierbij prettig is, is dat dergelijke bureaus de nodige ervaring en kennis hebben van deze branche. Zij weten precies wat ze moeten doen om de klant alsnog te laten betalen. Dat is immers de kern van hun werk. Uiteindelijk scheelt jou dit veel tijd, energie én geld. De kans is zo groter dat je je geld alsnog krijgt dan wanneer je er zelf achteraan blijft gaan. Ook fijn: verspreid over het hele land kun je incassobureaus inschakelen, zoals een incassobureau Deventer of een professional in de Randstad.

De kans dat je succesvol kunt incasseren is dus groot met een incassobureau. Daarmee zorg je er uiteindelijk voor dat je je bedrijf verder kan ontwikkelen. Hierbij geldt: des te groter het bedrijf is, des te groter de kans is dat je te maken krijgt met klanten die niet betalen. Een grotere organisatie heeft namelijk vaak meer klanten dan een zzp’er met een klein klantenbestand. Houd daarom goed zicht op je zakelijke administratie en schakel als het nodig is een incassobureau in. De meeste ondernemers krijgen hier weleens mee te maken in hun ondernemerschap.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten