VOVU is klaar voor de toekomst

Een rijke historie is mooi, maar een goed toekomstperspectief is misschien wel even belangrijk. VOVU Metaalbewerking uit Uden heeft het allebei. Het in 1987 door Peter Vogels en Marcel van Vugt opgestarte bedrijf is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een speler van formaat. Dat dankt men aan het uitvoeren van CNC-bewerkingen op metaal, roestvrij staal, aluminium en kunststoffen. Met het instappen van Ivo Kolman als nieuwe directeur is VOVU Machining, zoals het ambitieuze bedrijf zich nu noemt, helemaal klaar voor de toekomst.

Peter Vogels en zijn compagnon Marcel van Vugt waren allebei nog maar begin 20, toen ze de basis voor VOVU (een samenvoeging van hun achternamen) legden. Peter weet dat ze in de begintijd zoekende waren: “We kregen een hokje van 6 bij 4 in de boerderij van mijn vader. Daar lasten we, knapten we machines op en deden we er nog wat handel bij, vooral in de avonduren. Dat groeide zo gestaag.” In 1990 werd een CNC-freesmachine aangeschaft en later nog een CNC-draaibank bijgekocht en zo wisten de heren langzaamaan wat ze wilden maken. Drie jaar later verhuisde het bedrijf naar Uden, om daar nooit meer weg te gaan. Er werd grond gekocht, gebouwd en al snel weer bijgebouwd. “We hadden nooit verwacht dat we zo groot zouden worden, maar het liep vanzélf”, kijkt Vogels met een gevoel van trots terug.

Innovatief

In de tussentijd werd op het aangrenzende perceel ook een schokdemperfabriekje begonnen, JRZ, wat nog altijd bestaat. VOVU was ondertussen in grote delen van Europa actief, werkte méér in het buitenland dan voor de Nederlandse markt. Spierings Mobile Cranes uit Oss was daar een klant van het eerste uur. Vanuit de jarenlange relatie tussen beide bedrijven leerden Peter Vogels en Ivo Kolman elkaar kennen. Zo kwam jaren later de huidige samenwerking tot stand.

Met een team van een kleine 50 medewerkers en – voor corona – een omzet van méér dan 10 miljoen euro, sprak en spreekt VOVU een aardig woordje mee, als innovatief bedrijf. Er worden bijvoorbeeld onderdelen geproduceerd voor de aerospace, schokbrekerindustrie, de kraanbouwsector, auto- en motorindustrie en voor diverse machinefabrikanten. Vogels, Van Vugt en Kolman besloten samen een traject in te gaan. “Een stap naar een eventuele overname in de toekomst”, omschrijft Vogels het. “Ivo wil en kan daar veel in betekenen.” Dat blijkt, want Kolman is de nieuwe directeur van het bedrijf.

Ambities

De oprichters verdwijnen wat meer naar de achtergrond, maar blijven hun schat aan ervaring wel delen. Waar de afgelopen paar jaar qua ambitieniveau even pas op de plaats is gemaakt, kan nu weer gas worden gegeven. “We hebben goede mensen, goede machines, een jong machinepark én de ruimte”, klinkt Kolman enthousiast. Er is de voorbije jaren al veel geautomatiseerd en dat werpt nu zijn vruchten af. Toch gloren nieuwe investeringen, om meer in kleine, complexe series te gaan werken. “Er liggen commercieel volop kansen voor VOVU”, heeft Kolman al wel gemerkt. “Bijvoorbeeld in de high tech-wereld, waarin we nu nog niet actief zijn.” Hij ziet een gezonde basis, die de komende tijd mooie nieuwe stappen mogelijk maakt. “Wij durven verder te kijken, kunnen zo aan een volgend niveau gaan bouwen.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten