Voordelen van het zit-sta bureau

Of je nu thuiswerkt of op kantoor, het zit-sta bureau is altijd een goede keuze. In de moderne kantooromgeving is dit type bureau ook niet meer weg te denken. Steeds meer bedrijven vervangen hun statische bureaus voor een zit-sta bureau, omdat werknemers op deze manier gezonder en ergonomischer kunnen werken. Wat zijn precies de voordelen van een zit-sta bureau? En waarom zou je kiezen voor dit type bureau? We vertellen je meer.

Minder zitten

Het grootste voordeel van een zit-sta bureau, is dat je minder lang achtereen zit. De gemiddelde Nederlander zit 8 uur op een dag bij een zittend beroep. Dit zorgt voor weinig variatie in werkhouding, wat erg ongezond is voor het lichaam. Je lichaam is namelijk helemaal niet gemaakt om zo lang achtereen te zitten. De statische belasting kan rug-, nek-, en schouderklachten veroorzaken. Door overmatig zitten wordt daarnaast de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes vergroot. Het is dus erg belangrijk om de statische werkhouding gedurende de dag te verbreken. Een zit-sta bureau helpt je hierbij.

Ideaal voor een flexwerkplek

Doordat de zit-sta bureaus individueel verstelbaar zijn, zijn ze ideaal voor op de flexwerkplek. Werkgevers hebben soms twijfels vanwege de kosten van een dergelijk bureau. In dit geval valt het aan te raden om te kijken voor een tweedehands bureau. Ook voor de thuiswerkplek zijn tweedehands kantoormeubelen een uitstekende optie, omdat je zo profiteert van een maximale prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn zowel elektrisch verstelbare bureaus als zit-sta bureaus die je met een hendel in hoogte kunt verstellen.

Verbeter je productiviteit en concentratie

Een groot voordeel in de afwisseling tussen zitten en staan, is dat een dergelijke dynamische werkhouding zorgt voor een hogere productiviteit en concentratie. Je bloed stroomt namelijk beter door je lichaam en je hersenen worden voorzien van meer zuurstof, waardoor je met meer focus kunt werken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de productiviteit van werknemers met een afwisselende werkhouding hoger licht dan van kantoormedewerkers die de hele dag zitten tijdens het werk.

Voorkomen van lichamelijke klachten

Ten slotte is het voorkomen van lichamelijke klachten een belangrijk voordeel van het werken met een zit-sta bureau. Veel Nederlanders hebben te maken met rug-, schouder-, en nekklachten. Door regelmatig staand te werken, kan de ruggengraat een natuurlijkere houding aannemen. Het gewicht wordt staan beter verdeeld tussen de wervels in de onderrug, wat zorgt voor een ontspannen werkhouding.

Beste hoogte bureau

Bij zittend werk, moet je bekken hoger zijn dan je knieën als je in je bureaustoel zit. Stel de bureaustoel allereerst in op de juiste hoogte en zet vervolgens de bureautafel op ellebooghoogte. Je schouders mogen niet hangen tijdens het werken. Bij staand werk hou je de ellebogen in een hoek van 90 tot 110 graden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten