Voor welke organisaties is de Lean Six Sigma-strategie inzetbaar?

Misschien komt het je wel bekend voor: Lean Six Sigma. Een methodiek die menig bedrijf al jaren inzet als verbeterslag. Heb jij nu ook een eigen onderneming, maar twijfel je of jouw bedrijf geschikt is voor Lean Six Sigma? Lees dan snel verder.

Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen methodiek die een ondertussen aantoonbare en duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat oplevert. Bij deze methodiek draait het om de klant en zijn specifieke wensen. Zodra je met Lean Six Sigma aan de slag gaat, zul je merken dat de klanttevredenheid omhoog schiet. Tegelijkertijd zorgt de methodiek ervoor dat je kosten bespaart en de doorlooptijd verkort. Al met al zorgen projecten die volgens de Lean-strategie gedaan worden, voor een duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat.

Lean in elke organisatie

Door je bedrijf dus meer te richten op datgene wat voor de klant écht belangrijk is en fouten in de uitvoering terug te dringen, wordt het aantal processtappen gereduceerd (Lean) en de uitkomst van de processen voorspelbaar gemaakt (Six Sigma). Vijftien jaar geleden begon het allemaal in de industrie, maar in de loop der tijd gingen ook andere bedrijven of ondernemingen met de methodiek aan de slag. Wat blijkt: in vrijwel elke type organisatie kan men Lean Six Sigma toepassen.

Praktijkervaring met Lean Six Sigma

Dat klinkt jouw wellicht als muziek in de oren, maar voelt het nog iets te abstract om toe te passen? Dan is het misschien goed om deze praktijkvoorbeelden goed door te nemen. Mogelijk herken jij jezelf in één van deze drie cases:

  • Bij een Telecom & Utilities onderneming ging met met Lean Six Sigma aan de slag om het oplossend vermogen van de servicedesk te verhogen. Het doel was om het aantal gemelde incidenten terug te dringen of zelfs te voorkomen. Een duurzame oplossing voor de lange termijn dus.
  • Lean kan zelfs in de zorg worden toegepast, zoals op de operatiekamers. Door daar naar de efficiency te kijken, worden er minder fouten gemaakt en herstellen patiënten sneller.
  • Bedrijven in de Handel, Logistiek en Transport kunnen de First Time Right aflevering verhogen door middel van Lean te werken. Voorraadkosten gaan hierdoor omlaag, pickfouten worden minder snel gemaakt én klanten hebben hun bestelling sneller in huis. Win-win-win-situatie dus!

Gaan jouw voelsprieten bij deze voorbeelden aan staan? Dan kun je snel gaan beginnen met Lean Six Sigma. Wist je dat je hierbij op verschillende niveaus kunt beginnen en werken. Zo heb je bijvoorbeeld Green Belt Lean. Naar Lean Six Sigma bestaan er overigens ook nog andere methodes, zoals Design Thinking. Alles om jouw bedrijf innovatiever voort te zetten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten