Vlaams minister Hilde Crevits maakt kennis met circulariteit in North Sea Port

North Sea Port zet bij de verdere ontwikkeling van het havengebied hard in op circulariteit. Op vrijdag 21 mei maakte Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits tijdens een werkbezoek kennis met deze ambitie en met projecten zoals Steelanol en North-C-Methanol.

“Duurzaamheid staat hoog op de agenda van North Sea Port. De haven kiest resoluut voor circulariteit”, aldus CEO van North Sea Port Daan Schalck. “North Sea Port wil de bedrijven in het havengebied bijstaan bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk, om te komen tot een koolstof-circulaire haven en te voldoen aan de klimaatdoelstellingen tegen 2050.”

500 hectare voor circulaire economie

North Sea Port zet in op ‘afvalstof wordt grondstof’: het ziet reststromen (bijvoorbeeld warmte), CO2 en afval als waardevolle grondstoffen. De haven gaat ook voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (zoals zon en wind) en van duurzaam geproduceerde waterstof.

Een circulaire economie heeft behoefte aan voldoende lokale verbindingen: infrastructuur en pijpleidingen. North Sea Port heeft alles in huis om zich verder te ontwikkelen tot het prototype van de circulaire industriehaven in Europa. Hiertoe is de uitbouw van innovatieve technologie op het gebied van circulair koolstof- en watergebruik, ondersteund door hernieuwbare energie, van cruciaal belang voor North Sea Port. Daarnaast zullen nieuwe industriële circulaire investeringen en activiteiten een plaats in het havengebied krijgen. De komende 5 tot 10 jaar zal North Sea Port daar tot 500 hectare voor vrij maken.

Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen is er de nodige samenwerking binnen en buiten de havenregio. Bijvoorbeeld tussen het havenbedrijf North Sea Port, diverse publieke partijen, kennisinstituten zoals de Universiteit Gent, CAPTURE en HZ University of Applied Sciences in Vlissingen, en private partijen (zoals Smart Delta Resources waar bedrijven zich richten op circulariteit en klimaatneutraliteit).

Lees in het volledige artikel meer over Steelanol en North-C-Methanol.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten