Vier tips richting een digitale transformatie

Een zelfstander ondernemer binnen het mkb, een CFO bij een technisch bedrijf of financieel manager bij een dierentuin. Verschillende functies, maar wat zij en nog eens 19 andere financials met elkaar gemeen hebben: ervaring met verandermanagement en de digitale transformatie.

Zij gingen in gesprek over hoe zij als financials om gaan met het digitaliseren van bedrijfsprocessen en geven vier handige tips.

Digitale transformatie

Wanneer spreken we eigenlijk van een digitale transformatie? Volgens een van de deelnemers gaat het hier niet om een formulier in Excel hangen of een pakketje online kunnen tracen. Digitale transformatie is meer dan wat verbeteringen in het proces doorvoeren. Wil je echt de transformatie van je hele businessmodel plaats laten vinden, dan moet er spraken zijn van een bepaald digitaal niveau. Maar hoe pak je dit aan?

Tip 1: Start bij de bedrijfscultuur

Wil je veranderen dan moet je beginnen bij de cultuur, vinden de meeste financials. Je moet je medewerkers meekrijgen. Wat soms een flinke uitdaging is, vooral als bepaalde zaken al jaren op eenzelfde manier worden gedaan. Het vraagt om een flexibele, open en veilige omgeving plus tot zekere hoogte vrijheid en verantwoordelijkheid. Daarbij is het ook belangrijk om naar de nieuwe generatie te luisteren. Een evenwichtige organisatie met verschillende generaties die elkaar kunnen aanvullen, blijkt vaak een succes.

Tip 2: Bepaal je einddoel

Zet een stip aan de horizon. Waar wil je heen en waarom? Realiseer je dat zulk soort transformaties soms jaren kunnen duren. Of sterker nog, ze blijven doorgaan. Neem daarom de tijd. Kijk ook wat past binnen je organisatie. Ga stap voor stap te werk. Maar kijk ook voorbij die stip op de horizon. Denk ook aan hoe de behoefte van je klant kan veranderen. Een stop bepaalt niet alleen je strategie, maar heeft invloed op alles wat je doet.

Tip 3: Durf te beginnen

Het is niet altijd makkelijk om een voorstelling te maken van de toekomst. Of in sommige gevallen kan het einddoel steeds veranderen. De financials geven dan ook als tip mee dat als je niet weet welke kant je op moet gaan, probeer dan gewoon een weg en begin. Het zal nooit in één vlekkeloos verlopen. Fouten maken is niet erg. Bij Tesla en Uber ging er eerst ook een heleboel mis en lukte slechts 1%(!) van de experimenten. Ga er dus voor!

Tip 4: Werk samen

Een digitale transformatie heeft invloed op de hele keten. Van de bedrijfssoftware tot aan online boekhouden. Neem dus naast je klant ook de hele externe omgeving mee. Kijk of je partners kunt vinden en ga hierin verder dan je huidige leveranciers. Denk bijvoorbeeld aan startups. Breng iedereen bij elkaar en ga met elkaar het gesprek aan en kijk waar er mogelijkheden liggen.

Volgens de financials wordt werken in de cloud in de toekomst steeds belangrijker. Maar ook zaken als data awareness, privacywetgeving en cyber security gaan een steeds belangrijker rol spelen. Daarbij speelt het maatschappelijk belang  ook een steeds grotere rol. Maar het belangrijkste: houd je doel voor ogen en staar je niet blind op technologie.

Benieuwd hoe Exact je kan helpen met een stap richting digitale transformatie? Lees meer over Exact voor Finance. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten