We produceren veel warmte met elkaar. Té veel. De wetgeving wordt strenger en strenger. Zo ook op het gebied van koeltechniek en warmteterugwinning. De regelgeving verandert soms zó snel dat je het als bedrijf beter een paar stappen voor kunt zijn. Verbrugge Koeltechniek is zo’n bedrijf dat graag voorloopt. Zij innoveren continu. Niet alleen in technische ontwikkelingen, maar ook in energiebesparing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van hun koelinstallaties en warmtepompen. Zo helpen zij o.a. tuinders, grote bakkerijen en bedrijven in de voedselverwerkings-en procesindustrie om aan de klimaatdoelen van de toekomst te voldoen.
Temperatuur en luchtvochtigheid reguleren
Verbrugge Koeltechniek is gespecialiseerd in koeltechniek, warmteterugwinning, klimaatbeheersing en luchtbehandeling. Guus Verbrugge runt samen met zijn zus Elke het bedrijf dat hun vader in 1991 begon. Met elf medewerkers lijkt het familiebedrijf uit Boekel een kleine speler, maar hun innovatieve systemen gaan de hele wereld over. “Bedrijven die voedsel verwerken, werken met koel-en vriescellen, rijskasten en geklimatiseerde productieruimtes. De kunst is om de temperatuur en luchtvochtigheid in die ruimtes exact te reguleren. Per bedrijf, ruimte en product is dit verschillend, dus wij leveren altijd maatwerk”, vertelt Guus.
Restwarmte hergebruiken.
Verbrugge Koeltechniek is niet alleen goed in de techniek van koelen en verwarmen, maar ook in het hergebruiken van restwarmte. Guus: “Zonde dat bedrijven warmte nog té vaak verloren laten gaan. Wij slaan de restwarmte, die vrijkomt tijdens productieprocessen of tijdens het koelen of invriezen van producten, op als buffer. Die warmte kan vervolgens hergebruikt worden voor het verwarmen van kantoren of (tap)water. Hiermee kunnen bedrijven enorm veel energie besparen.”
Natuurlijke koudemiddelen
Verbrugge Koeltechniek maakt in haar koelinstallaties en warmtepompen gebruik van ‘natuurlijke’ koudemiddelen in plaats van synthetische. Dat betekent dat je geen schadelijke emissies meer hebt. “Een synthetisch koudemiddel zoals Freon (R507 of R410A) heeft een hoge negatieve impact op het milieu, met name als het F-gas vrijkomt door lekkage. De EU wil 80% minder F-gassen emissies in 2030”, licht Guus toe. Natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 of propaan, hebben een lage of geen GWP-factor (Global Warming Potential) en dragen dus niet of nauwelijks bij aan het broeikaseffect.”
EnergieInvesteringsAftrek
Guus: “Met een natuurlijk koudemiddel zijn bedrijven volledig voorbereid op de toekomst. Ze verkleinen hiermee hun CO2-foorprint aanzienlijk.” De investering in een installatie met natuurlijke koudemiddelen is nog wel wat hoger, maar verdient zich snel terug als je bedenkt dat een grote installatie wel tot 40 jaar mee kan gaan. Zeker in combinatie met de fiscale EnergieInvesteringsAftrek (EIA) is de keuze voor natuurlijke koudemiddelen de meest duurzame en toekomstbestendige.
Optimaliseren bestaande koelinstallatie of warmtepomp
Als een nieuwe installatie met natuurlijke koudemiddelen nog een brug te ver is, dan heeft Verbrugge Koeltechniek ook nog een tussenstap. “We hebben nog steeds koelinstallaties en warmtepompen met een synthetisch koudemiddel, maar dan wel met een lage GWP. Die zijn al veel minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast is er vaak nog veel winst te behalen in energiebesparing door de instellingen van bestaande installaties te optimaliseren”.