Verken de wereld van dropshipping

Dropshipping is een e-commercemodel dat steeds populairder wordt. Hoewel het soms omstreden is, kan het een interessante manier zijn om het aanbod te verruimen zonder dat extra voorraadruimte noodzakelijk is. En dat is niet onbelangrijk in een land waar de prijs van een vierkante meter steeds hoger komt te liggen. Het is wel belangrijk dat je goed weet wat dropshipping inhoudt, hoe het werkt en wat je verantwoordelijkheden zijn als je op deze manier producten wil verkopen aan consumenten.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een methode waarbij een webwinkel geen producten op voorraad houdt. In plaats daarvan koopt de winkel het product van een derde partij, meestal een groothandelaar of fabrikant, en laat het dit direct naar de klant verzenden. Hierbij hanteert de webwinkel een winstmarge. Als zodanig is de verkopende partij niet direct betrokken bij de verzending of levering van de producten, terwijl de verzendende partij niet betrokken is bij de verkoop.

Bij dropshipping verkoopt de winkel de producten op zijn website en dit tegen de aankoopprijs plus een toeslag. Wanneer een klant een bestelling plaatst, koopt de winkel het product van de leverancier en geeft de verzendinformatie van de klant door. De leverancier haalt het product uit zijn magazijn, zorgt voor de verzenddozen en -labels, pakt het product in en verzendt het product rechtstreeks naar de klant. De winst van de verkoper is het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs.

Aandachtspunten bij dropshipping

Dropshipping kan aantrekkelijk zijn vanwege de lage opstartkosten en het verminderde risico in vergelijking met het hebben van een voorraad. Maar er zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden. Ten eerste is het goed om te weten dat de winstmarges vaak beperkt zijn. Er is erg veel concurrentie en de leverende partij wil ook een deel van de koek. Je hebt ook minder controle over de levering en de kwaliteit van de producten. Als de leverancier een fout maakt, is het jouw reputatie die op het spel staat.

Vinden van producten en leveranciers

Er zijn veel plaatsen waar je producten kunt vinden om te dropshippen. Vaak kijkt men expliciet in de richting van China, vanwege de lage productiekosten en de veelheid aan producten die er beschikbaar zijn. Alibaba en AliExpress bieden toegang tot talloze Chinese leveranciers. Weet wel dat de leveringstijden kunnen oplopen en dat je ook rekening moet houden met praktische en culturele verschillen. De Chinese overheid trekt ook steeds meer macht naar zich toe. Het is interessant om te weten dat China onlangs de digitale yuan heeft gelanceerd, een digitale munt die de toekomst van transacties met Chinese leveranciers kan veranderen. Op de website van de Yuan Pay Group kan je hier meer over lezen.

Verantwoordelijkheden als verkopende partij

Hoewel het de leverancier is die de producten verzendt, ben je nog steeds verantwoordelijk ten opzichte van de klant. Voor de klant ben jij namelijk de verkopende partij, de klant heeft geen juridische verbintenis met de leverancier. Jij moet dus rekening houden met retourneringen, garanties, klachtenbehandeling en dergelijke meer. Je moet er ook voor zorgen dat de producten die je verkoopt van een hoge kwaliteit zijn en voldoen aan alle relevante veiligheidseisen en wettelijke normen.

De keuze van je leveranciers is daarom enorm belangrijk, net als het maken van goede afspraken met deze leveranciers. Niet alle leveranciers nemen het even nauw met de regels en ook de kwaliteit van hun producten en diensten kan enorm verschillen. Verricht grondig onderzoek voordat je je verbindt aan een leverancier. Een betrouwbare leverancier zal consistent kwaliteitsproducten leveren en respecteert de afgesproken levertijden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten