Nederlanders zijn ontzettend ondernemend. Sinds de coronacrisis is het aantal bedrijven in ons land namelijk flink gestegen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat we nu zelfs voor het eerst meer dan 2 miljoen ondernemers in Nederland hebben.
Dat betekent óók: meer concurrentie in verschillende branches. Hoe zorg je ervoor dat je als freelancer alsnog genoeg opvalt om ergens een freelance of interim opdracht te scoren? In dit artikel lees je enkele tips om je (online) zichtbaarheid als freelancer te verhogen.
Laat zien dat je beschikbaar bent voor werk
Zo is het bijvoorbeeld nodig om anderen actief te laten weten dat je beschikbaar bent voor werk. Na een inschrijving bij de Kamer van Koophandel komen de opdrachten over het algemeen namelijk niet aanwaaien. Daar moet je wel moeite voor doen. Zorg bijvoorbeeld voor goede vindbaarheid via social media kanalen. Vandaag de dag zit een groot deel van de Nederlanders wel op Facebook, Twitter of LinkedIn. De ideale plek dus voor ondernemers om actief op te zijn.
Dat laatste medium, LinkedIn, is speciaal bedoeld voor zakelijke doeleinden. Je kunt op je eigen profiel met één klik op knop aangeven of je wel of niet beschikbaar bent. Zo kunnen potentiële opdrachtgevers en recruiters direct zien of het handig is om je te benaderen of niet. Extra tip: wees zelf óók actief op dergelijke social media en houd je volgers op de hoogte met wat je zoal op zakelijk gebied doet.
Scoor freelance opdrachten via online marktplaats
Wat ook kan helpen om je online zichtbaarheid te vergroten en zo hier en daar een freelance opdracht te scoren, is door je aan te melden voor speciale online marktplaatsen voor zzp’ers. Dat zijn platformen waar bedrijven opdrachten en vacatures op plaatsen die vervuld kunnen worden door freelancers (en misschien wel door jou). Het grote voordeel hiervan is dat je zelf kunt reageren op de opdrachten waarvan jij denkt dat ze bij je passen.
Je moet alleen wel weten dat er inmiddels heel wat van dit soort platformen bestaan. Natuurlijk kun je je overal aanmelden, maar niet ieder platform is gratis. Soms moet je betalen per reactie of om opdrachten in te kunnen zien. Doe dus goed onderzoek naar welke platformen bij je passen (en welke niet) zodat je een duidelijk overzicht houdt van de online marktplaatsen die je kunt checken voor freelance en interim opdrachten.
Laat een mooie en goed vindbare website maken
Het ondernemerschap is tegenwoordig niet meer compleet zonder dat je vindbaar bent in Google. Dat kan op basis van de social media accounts die je online hebt staan, maar óók door het hebben van een goed vindbare website. Een website kun je, met een beetje kennis, gewoon zelf maken. Er is bijvoorbeeld standaard software voor webshops en websites die je kunt toepassen.
Voor de vindbaarheid in de zoekmachines moet je echter wat meer moeite doen. Met behulp van SEO is het mogelijk om hoger te scoren in Google en zo meer zichtbaarheid te hebben. Onze aanrader is om een expert op het gebied van SEO in te huren. SEO is namelijk een vak apart en vergt de nodige vaardigheid en kennis om het op de juiste manier toe te passen. Het maakt niet uit of je een lokaal bedrijf hebt of misschien opdrachten aanneemt van buitenlandse klanten. SEO is altijd goed om je zichtbaarheid te verhogen.
Begin met bloggen op je website voor meer zichtbaarheid
SEO heeft veel te maken met content. Wanneer jij ervoor zorgt dat je voldoende kwalitatieve content op je website hebt staan die ook nog eens volgens de laatste SEO-regels is geschreven dan schiet je zichtbaarheid in Google omhoog. Daarom is het aan te raden om actief een blog bij te houden op je website, zelfs wanneer je je afvraagt wat dat voor toevoeging heeft bij jouw branche. In iedere branche heb je immers wel iets te vertellen; dat kan in de vorm van artikelen die wekelijks op de website komen te staan.
Als fotograaf blog je bijvoorbeeld over tips en tricks voor fotografie en als freelance bouwvakker kun je de lezer wat meer vertellen over de laatste bouw- en woontrends. Let er wel op dat je daadwerkelijk iets toevoegt met zulke teksten; Google is namelijk hartstikke slim en ziet heel goed wanneer een tekst inhoud heeft en wanneer niet. De kans is alleen groot dat je zelf geen goede schrijver bent of dat je niet weet wat er zoal in zo’n tekst moet staan. Geen zorgen: huur zelf een freelance copywriter in om als freelance opdracht voor je te gaan bloggen voor meer zichtbaarheid.