Verduurzamen anno 2023; zó kan dat op de werkvloer

Qua klimaat en milieu is het twee voor twaalf. De gemiddelde temperatuur is flink aan het stijgen, de flora en fauna is aan het veranderen en we krijgen vaker met extreem weer te maken. Om onze aardbol en het milieu te redden, moet iedereen z’n beste beentje voor zetten. Dit moeten huishoudens doen, maar er komt ook veel druk op de schouders van bedrijven te liggen. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om de zaken op de werkvloer te verduurzamen.

Kies voor groene energie

Op de werkvloer is het prima mogelijk om voor groene energie te kiezen. Deze energie is op een duurzame manier verkregen, waardoor de invloed op de aardbol een stuk kleiner is.

Daarnaast kun je de groene energie zelf op gaan wekken. Dit doe je bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand neer te leggen. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren een mooi rendement. Met het oog op de huidige energiekosten is een flinke besparing uiteraard mooi meegenomen.

Bijkomende tip: kijk eens naar het elektrificeren van het wagenpark. Zeker als je veel werknemers hebt die in personenauto’s rijden, kun je hen over laten stappen op elektrische auto’s. Qua bestelbussen is dit nog iets lastiger, maar dit gaat ongetwijfeld in de komende jaren veranderen.

Pas de manier van werken aan

Het is de hoogste tijd om significante veranderingen door te voeren. Alle veranderingen zouden hierbij in het teken van het milieu en de aardbol moeten staan. Je kunt meerdere veranderingen doorvoeren door op een andere manier te werken:

  • Werk zoveel mogelijk digitaal: dit betekent onder meer dat er niet meer onnodig geprint hoeft te worden. Als elk bedrijf dit zou doen, zou er een stuk minder papier geproduceerd hoeven te worden.
  • Stimuleer het werken vanuit huis: vanuit huis werken is om meerdere redenen ideaal te noemen. Eén van de belangrijkste redenen is toch wel dat je hiermee de uitstoot van uitlaatgassen fors terugdringt. Je werknemers hoeven immers niet meer elke dag naar kantoor toe.
  • Kijk naar andere vervoermiddelen: heb je meerdere werknemers die relatief dicht in de buurt van je kantoor werken? Kijk dan eens naar bijvoorbeeld een elektrische fiets. Een elektrische fiets is duurzaam en je werknemers komen hierdoor ook nog in beweging. Dit komt uiteraard het ziekteverzuim ook ten goede.

Ga voor duurzame kantoorartikelen

Verder is het aan te raden om voor duurzame kantoorartikelen te gaan. Zo is het advies om te kiezen voor duurzame mokken in plaats van voor wegwerpbekertjes. Je kunt bijvoorbeeld mokken met tekst laten bedrukken en deze aan je werknemers geven. Je werknemers hoeven dan nooit meer wegwerpbekertjes te gebruiken.

Een ander voorbeeld is om voor refurbished producten te kiezen. De refurbished laptops worden bijvoorbeeld steeds beter en goedkoper. Door voor dergelijke laptops te kiezen, voorkom je dat er méér en méér nieuwe laptops gemaakt hoeven te worden.

Tot slot kun je kijken naar het scheiden van afval. Met het oog op recyclen is ook dit een belangrijk punt waar elk bedrijf zijn bijdrage aan kan leveren.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten