Verduurzaam je pand om maatschappelijk verantwoord te ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, vaak afgekort tot MVO, speelt binnen steeds meer managementteams een belangrijke rol. In de basis bestaat maatschappelijk verantwoord ondernemen uit drie pijlers, te weten: people, planet en profit. Door doelgericht te investeren in deze pijlers, draag je als organisatie bij aan een betere wereld. Een investering hoeft geen duizenden euro’s te kosten, begin klein. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een kWh meter, waarmee je nauwkeurig monitort hoeveel stroom verschillende elektrische apparaten gebruiken. Valt het verbruik van specifieke apparaten op? Overweeg in dat geval te investeren in een duurzamer alternatief met een groen energielabel.

Stap over op het gebruik van een elektrische warmtepomp

Ingrijpender is de investering in een elektrische warmtepomp als organisatie. De warmtepomp is een interessante optie voor zowel bedrijfspanden, als bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen en bibliotheken. Je benut de duurzaamheid van een elektrische warmtepomp optimaal, door deze te combineren met een aantal zonnepanelen op het dak van het pand. In plaats van zonnepanelen, zou je ook voor een kleine windmolen kunnen kiezen. Deze is nauwelijks zichtbaar en levert een steeds hoger rendement op. Houd bij de keuze voor een warmtepomp rekening met het gegeven dat niet slechts de bestaande cv-installatie vervangen moet worden. Ook een uitbreiding van de meterkast met een extra installatieautomaat is vaak noodzakelijk.

Nieuwe vloer aanleggen na plaatsing warmtepomp

Duurzaamheid zit niet alleen in de keuze voor een warmtepomp. Zoals reeds genoemd kun je deze combineren met een groene manier van het opwekken van energie. Daarbij kun je de warmtepomp combineren met vloerverwarming; het verwarmt een ruimte op zeer efficiënte wijze. Leg een gietvloer of bijvoorbeeld pvc-vloer over de vloerverwarming heen; deze materialen laten de warmte eenvoudig door. Daar komt bij dat een gietvloer zeer slijtvast is; een duurzame optie richting de toekomst. Vloeren in winkel- en bedrijfspanden worden doorgaans intensief belast.

Kies voor nieuwe ruiten binnen het pand 

Naast de investering in een elektrische warmtepomp kan ook het vernieuwen van het glaswerk rond het pand het overwegen waard zijn. Dit geldt in het bijzonder voor grotere panden, welke vaak veel ruiten hebben en mogelijk regelmatig op de wind staan. Door te kiezen voor HR+ isolatieglas blijft de warmte binnen en heb je minder last van tocht. Tocht voert de warme lucht mee naar buiten, als gevolg waarvan er onnodig veel energie verbruikt wordt voor het verwarmen van het pand. Daarbij schaadt het de gezondheid van medewerkers. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten