Veranderende leidersstijlen door andere generatie

Millennials veroveren momenteel de werkvloer, wat tevens te zien is aan de toenemende interesse van millennials in management en ze daarom vaker de middle management opleiding volgen. Millennials hebben veel verstand van technologie en worden warm van innovatieve en spannende ideeën.

Met de komst van millennials en de snel veranderende wereld kwam er ook behoefte aan een nieuwe vorm van leiderschap. In dit artikel vertellen we je hier meer over en kom je erachter wat de leiderschapsstijl van nu is. Lees snel verder voor meer informatie.

Behoefte aan een nieuwe vorm van leiderschap

De wereld van nu is snel aan het veranderen. Dit werd vaak uitgesproken door de generatie X, waarbij de ondertoon niet altijd positief was. Omdat de wereld snel aan het veranderen is, moet een organisatie innovatief en wendbaar zijn. Dit wordt zowel erkend door de top van de organisatie als spannend bevonden. Hierdoor moet er namelijk meer met nieuwe ideeën geëxperimenteerd worden, wat uiteraard risico’s met zich meebrengt. Echter gaat het hart van millennials juist sneller kloppen als het gaat om verandering, experimenteren, snelheid en innovatie. Zij willen al vanaf hun opleiding management HBO niveau graag hun handen uitsteken om dingen te veranderen. Millennials kijken naar de toekomst en zijn ook het boegbeeld van hoe leiderschap er in die toekomst uit komt te zien. Het is daarom belangrijk om beide generaties met elkaar te verbinden, waardoor er behoefte is aan een nieuwe vorm van leiderschap.

Transformationeel leiderschap

Uit onderzoek is gebleken dat er momenteel twee duidelijke leiderschapsstijlen zijn. Het transactioneel leiderschap, waarbij de leider gericht is op prestaties van medewerkers en hen hiervoor beloont of straft en het transformationeel leiderschap. Het transformationeel leiderschap houdt in dat een leider medewerkers inspireert door zijn/haar visie, zich focust op persoonlijke aandacht en open staat voor feedback. Ook is uitgewezen dat het transactioneel leiderschap min of meer verleden tijd is. Zowel generatie X als de Millennials vinden deze leiderschapsstijl niet meer passen bij hoe een organisatie er hedendaags uit zou moeten zien. Bij beide generaties heeft transformationeel leiderschap dan ook de voorkeur. Er is een duidelijke behoefte aan een leider die toegankelijk is, aandacht heeft voor ontwikkeling en ook individuele aandacht voor werknemers heeft. Beide generaties hebben elkaar nodig om samen optimale resultaten neer te zetten op de werkvloer. Daarom is het ook van belang om als organisatie meer in te zetten op transformationeel leiderschap.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten