Veilige, duurzame en toekomstbestendige huisvesting voor GGD’s

De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) moesten vorig jaar razendsnel opschalen als crisisorganisatie en stonden ineens volop in de schijnwerpers. Eén ding werd glashelder: flexibele en toekomstbestendige huisvesting is voor de GGD cruciaal om haar taken goed te kunnen uitvoeren.

Nu en met name in de toekomst. De GGD’s staan op dit moment op een kruispunt: enerzijds zitten ze in crisismodus, anderzijds denken ze na over hoe de huisvesting er in de toekomst uit moet komen te zien. HEVO begeleidt verschillende GGD’s van het begin tot het eind naar toekomstbestendige huisvesting.

Gemeentelijke Gezondheidsdiensten beschermen, bewaken en bevorderen de volksgezondheid. De GGD speelt een belangrijke rol in de publieke gezondheidszorg en heeft een breed takenpakket: van jeugdgezondheid tot medische milieukunde en van infectieziektebestrijding tot bevolkingsonderzoeken en gezondheidsvoorlichting.

Publieksdienst en kantoorfunctie in één gebouw

De GGD is veelal gehuisvest in een kantoorgebouw, maar heeft een publieke functie met onder andere behandel- en ontvangstruimten voor mensen met een zorgbehoefte. Gebouwen van de GGD worden daardoor om diverse redenen door heel veel verschillende mensen bezocht. En dat heeft effect op het huisvestingsconcept. Mensen die een beroep moeten doen op jeugdzorg, de seksuele gezondheidsdienst of Veilig Thuis hebben bijvoorbeeld compleet andere wensen en behoeften dan iemand die het consultatiebureau bezoekt. De een gaat liever in alle anonimiteit naar de GGD, de ander wil trots haar of zijn baby laten zien.

Daarnaast hebben medewerkers van de GGD ook grotendeels een kantoorfunctie. De verschillende publieksdiensten én de kantoorfuncties moeten dus in één gebouw verenigd worden. Dat vraagt om een gebouwontwerp waarbij in alle behoeften wordt voorzien en waar iedereen zich fysiek en mentaal veilig voelt. Zowel bezoekers als medewerkers.

Lees het complete artikel op de website van HEVO.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten