VDG De la Roy: duurzaam op alle fronten

Duurzaamheid. Bij de ene ondernemer zit het in het bloed, waar een ander er langzaam aan moet wennen. VDG De la Roy in Gemert, onderdeel van de Van Dijk Groep, behoort absoluut tot die eerste categorie. De specialist in het toepassen van piepschuim voor zowel de bouw, maatwerk en verpakkingen als design beschikt over een bij uitstek duurzaam en circulair product. Alsof dat nog niet genoeg is gaan duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij het bedrijf nog verder, véél verder zelfs.

Piepschuim, ook wel bekend als tempex of EPS, geldt van oudsher als een materiaal, dat met name voor het isoleren van woningen gebruikt wordt. Bij VDG De la Roy kwam men tot de ontdekking dat je er óók hele mooie dingen van kon maken. De vormvrijheid maakte het ook zeer geschikt voor uiteenlopende design-toepassingen. “Tempex is voor heel veel markten interessant”, weet directeur Erik van den Eijnde. “Er is zovéél mee mogelijk. Mensen kijken hier hun ogen uit, als ze zien wat er allemaal kan. Een architect kan het voor ons zo gek niet verzinnen. Tempex is lichtgewicht en in elke gewenste vorm te maken. Het is bovendien 100 procent recyclebaar, hartstikke circulair dus.” Dat maakt het energiezuinige materiaal ideaal voor brede toepassingen in de woningbouw, maar dus zeker ook daarbuiten.

 

Hergebruik

Van den Eijnde roemt zowel het isolerend vermogen als de recyclebaarheid van tempex. “Wanneer we onze eigen producten snijden uit EPS blokken hebben we 10 tot 30 procent afval. Dit afval compacteren we grotendeels zelf naar zwaardere blokken, die uiteindelijk weer granulaat voor XPS opleveren. Een deel van ons afval gaat terug naar leveranciers, die het weer hergebruiken in hun productie. Bij onze leveranciers zijn er diverse producten, waar heel veel afval in verwerkt kan worden. Daar komt vanuit onze klanten, zowel bouwbedrijven als designklanten, ook steeds meer vraag naar.” Met die klanten praat VDG  ook over aanpassen van verpakkingsmateriaal of duurzame transportmogelijkheden. “We zijn als sector op de goede weg”, concludeert van den Eijnde tevreden. De opvallende design-objecten van VDG De la Roy vinden hun aftrek op allerlei plekken: van de hand van The Voice tot een immense koptelefoon voor een concert van 50 Cent en van achterwanden en decors voor stand-bouwers tot een heus Volkswagenbusje voor De Toppers.

Energieneutraal

Met activiteiten in de bouw, design en verpakkingen is VDG De la Roy een veelzijdige speler, waar met unieke machines wordt gewerkt. Dat gebeurt allemaal vanuit een energie neutrale uitvalsbasis, die onder meer voorzien is van zonnepanelen, warmtepomp, led verlichting en, vanzelfsprekend, hoogwaardige isolatie. Samen met de zusterbedrijven in de Van Dijk Groep wordt écht werk gemaakt van de MVO-gedachte. Zo wordt een modulair, energiezuinig en duurzaam EPS woningbouwsysteem ontwikkeld in samenwerking met Uniq Homes en zijn de bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van een warmteopslag systeem én de bouw van een prototype waterstof auto. Hoe duurzaam wil je het hebben?

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

VDG De la Roy
VDG De la Royhttp://www.delaroy.nl
Of je het nu tempex, styropor, geëxpandeerd polystyreen, isomo, piepschuim of airpop noemt: de mogelijkheden van dit materiaal zijn eindeloos. Een weersbestendig kunstwerk? Contramallen voor de bouw? Of een gigantisch bedrijfslogo? Bedenk het maar, wij maken het!

Meer berichten