Van je website een app maken doen, of niet doen?

Als ondernemer start je vaak met het bouwen of laten bouwen van een goed werkende website. Waarschijnlijk heb je hier veel tijd en moeite ingestoken. Vindbaarheid, zichtbaarheid en naamsbekendheid zijn immers ontzettend belangrijk om een goede onderneming op te kunnen starten. Misschien heb je dit zelf gedaan, of heb je een front end developer ingeschakeld. Inmiddels ben je een aantal jaren verder en heb je een goed lopend bedrijf. Je zou jezelf dan kunnen afvragen, hoe kan ik als bedrijf groeien? Het laten ontwikkelen van een app is een van de mogelijkheden. Wanneer jij bijvoorbeeld producten online verkoopt via een webshop is het gebruik van een app voor consumenten vaak een stuk eenvoudiger.

Wat zijn de verschillen tussen een website en een app
Allereerst is het belangrijk om de verschillen van een website en een app duidelijk te hebben. Op het eerste gezicht lijkt er immers niet zo heel veel verschil te zitten tussen beide. Het grootste verschil tussen een website en een app is dat een website altijd via een browser gezocht wordt. Een app zal je eerst moeten downloaden via de App store of google play store. Je kunt de app dus pas gebruiken nadat je deze gedownload hebt. Een website kun je altijd bezoeken. Daarnaast zijn apps in een eigen codetaal geschreven. Deze code zorgt ervoor dat de app goed werkt en functioneert. Het is belangrijk om als bedrijf op zoek te gaan naar een goede full stack developer om je te helpen met het ontwikkelen van een app.

Welke apps zijn er?
Voordat je kunt besluiten of je van jouw website ook een app wil laten maken is het belangrijk om te weten wat voor soort apps er bestaan.

 • Web apps; deze apps worden gebruikt vanuit je browser.
 • Native apps; deze app wordt specifiek ontwikkeld voor een platform dus bijvoorbeeld of apple (iOS) of Samsung (Android). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen codetaal.
 • Hybride apps; dit is een combinatie tussen een web app en een native app. Je kunt de app dus wel downloaden in een app store, maar je kijkt voornamelijk naar een mobiele website.
 • Cross-Platform apps; deze app wordt in één taal geprogrammeerd waarna de codes automatisch omgezet worden naar het platform naar wens.

Hoe kies je de juiste app voor jouw onderneming?
Om de juiste keuze te maken tussen de verschillende apps is het belangrijk om voor ogen te hebben wat jij met de app wil bereiken. Moet de app op elk platform beschikbaar zijn, of alleen voor apple? Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het budget. De ene app is een stuk duurder om te laten ontwikkelen dan de andere app. Wanneer je jouw wensen duidelijk hebt kun je de juiste keuze maken tussen de verschillende apps.

De voordelen van een app

 • Een app is snel en gebruiksvriendelijk.
 • In tegenstelling tot een website is een app toegankelijk zonder internet. Dit is een van de redenen waarom veel ondernemers ervoor kiezen om een app te laten ontwikkelen.
 • Wanneer jij als bedrijf naast een website ook een app hebt, kom je professioneel over.
 • Het is een extra service voor jouw klanten.
 • Klanten kunnen vaak direct via de app contact opnemen met de klantenservice of vragen stellen.
 • Je kunt via de app pushberichten versturen. Op deze manier kun je klanten gemakkelijk bereiken voor eventuele campagnes of acties.  
 • Je hebt een app altijd bij de hand. Met een klik op de knop kun je de app al openen.
 • Je kunt een jonge doelgroep gemakkelijker bereiken met een app.

De nadelen van een app

 • Je bent afhankelijk van een platform zoals de app store of de google play store. Zij moeten de app eerst goedkeuren voordat hij gedownload kan worden.
 • Het bereik van een app is een stuk kleiner dan het bereik van een website.
 • De kosten voor het maken van een app kunnen behoorlijk oplopen.

De conclusie
Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat jij wil bereiken met het hebben van een eigen app. Zijn zaken als offline gebruik en het bereiken van een jonge doelgroep belangrijk voor jou? Dan kan het maken van een app zijn vruchten afwerpen. Heb jij echter geen budget of is en computer op een vaste locatie handiger? Dan is het laten bouwen van een app misschien niet zo’n goed idee voor jouw bedrijf, dan kun je beter kijken naar enkel een website. Het is belangrijk om het doel voor ogen te houden om erachter te komen of het de investering waard is. Het laten ontwikkelen van een app kost veel werk en geld en is dan ook een knap staaltje technologie.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten