Van dierlijk naar plantaardig eiwit

De oesterzwam als hét duurzame antwoord op de eiwittransitie

In veel huishoudens is vlees niet langer het hoofdbestanddeel van de maaltijd: steeds meer consumenten kiezen voor eiwitrijke en duurzame vleesvervangers zoals oesterzwammen. Verbruggen Paddestoelen BV in Erp is één van de belangrijkste kwekerijen en producenten van substraten -voedingsbodems- in Nederland. De paddenstoelen zijn smakelijk om te eten én je vindt ze terug in vegan producten als mushroom carpaccio, paddenstoelchips en oesterzwamkroketten.

Verbruggen Paddestoelen BV is een echt familiebedrijf en levert al sinds 1970 kwaliteitsproducten van de bovenste plank. Een oesterzwam is rijk aan vitamine D, bevat Lovostatine en de vezelzachte structuur is gelijk aan kippenvlees. Bijkomend voordeel is dat je na het eten van het product een ‘verzadigd’ gevoel hebt.

Volledig biologisch

De bekende grijze oesterzwam -zoals die in veel supermarkten te vinden is- wordt door Verbruggen Paddestoelen BV volledig biologisch geproduceerd, met uitsluitend plantaardige voedingsstoffen. Het bedrijf is SKAL-gecertificeerd. Dat geldt eveneens voor de andere paddenstoelen in het assortiment -zoals de roze, gele en minivarianten van de oesterzwam en ook shiitake. Per week produceert het bedrijf tussen de 10.000 en 13.000 kilo paddenstoelen, waarvan de grijze oesterzwam de belangrijkste is met 9.000 tot 10.000 kilo per week. “Het aantal shiitake is nieuw en groeiende”, merkt de directeur daarbij op.

Blend meat

De paddenstoelen vinden niet alleen aftrek bij supermarkten en groentezaken, maar dienen ook als grondstof voor vegetarische producten zoals vegaburgers en zogeheten blend meat, een combinatie van vlees en vleesvervangers. Want oesterzwammen en shiitake zijn eiwitrijk, smakelijk maar ook enorm gezond – benadrukt Verbruggen “onder invloed van zonlicht maakt de oesterzwam vitamine-D en betaglucanen aan; de laatste zijn goed voor het menselijk immuunsysteem.” Oesterzwammen stimuleren bovendien de spijsvertering. “En je valt er van af”, merkt hij lachend op.

Substraat

De basis ligt bij de voedingsbodem, in vaktermen ‘substraat’ genoemd. Op de locatie in Erp produceert Verbruggen Substraat BV de basis voor het substraat. Op dochterbedrijf Veme Specials BV in Gemert wordt het substraat verder bewerkt met het resultaat een afgewogen voedingsbodem voor de paddenstoelenteelt. Het subtraat gaat naar afnemers in binnen- en buitenland. En het afzetgebied breidt zich gestaag uit, “tot Kuala Lumpur aan toe”, aldus John Verbruggen.

Gebalanceerde voedingsbodem

Het substraat bestaat uit een mengsel van biologisch stro -zoals grasmaaisel uit de natuurzones van waterschap Aa en Maas- met natuurkalk, natuurgips en lavameel. Ook andere plantaardige grondstoffen zijn toegevoegd: olifantsgras en zonnekroon, “Dat zijn energiegewassen die per hectare evenveel CO2 uit de lucht onttrekken als drie hectare bos”, merkt de directeur op. “Wij gebruiken het alleen niet om er biogas van te maken, maar voor de teelt van paddenstoelen. Verbruggen Paddestoelen BV bezit het keurmerk Fair Produce, hiermee wordt ‘goed werkgeverschap’ op ons bedrijf door een onafhankelijke partij getoetst.”

Koffiedrab

De laatste jaren zet Verbruggen Substraat BV zich meer en meer in op toepassing van lokale grondstoffen. “Zo zamelen we, samen met een marktpartner, koffiedrab in bij ziekenhuizen en kantoren door heel Nederland. Dat levert weer een ander recept substraat op. Circulariteit is in dit opzicht heel belangrijk; dit zit in de genen van het bedrijf.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten