Vacatures in engineering blijven lastig te vullen

Managers binnen organisaties in de industriële sector, maar bijvoorbeeld ook in de IT hebben het steeds moeilijker met het gevuld krijgen van vacatures. Zelfs vacatures in duurzame energie, een thema wat voor steeds meer Nederlanders belangrijk is geworden, blijven lang beschikbaar. Met name de vraag naar case managers, civiele project managers en bijvoorbeeld bouwkundig constructeurs is groot. Op verschillende manieren proberen organisaties zich te onderscheiden van concurrenten. Met name de invulling van de secundaire arbeidsvoorwaarden speelt hierin een belangrijke rol. Op welke manier probeert jouw organisatie nieuw personeel te werven in de huidige krappe arbeidsmarkt? 

Rappe stijging na kleine dip aan het eind van 2020

Korte tijd leek het erop dat de schaarste op de arbeidsmarkt, specifiek voor engineering vacatures, iets zou dalen. Van Q2 2019 tot eind 2020 was deze daling zichtbaar, gevolgd door een rappe stijging aan het begin van 2021. Die stijging zet zich nog steeds door, weliswaar op iets lager tempo dan aan het begin. Met name in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant is de vraag naar engineers groot. Gek is dat niet, daar engineers veelal werkzaam zijn bij de technische bedrijven in Noord-Brabant en de haven van Rotterdam. In Noord-Brabant komt de vraag naar engineers bijvoorbeeld bij ASML en DAF vandaan; twee organisaties, waarvan met name ASML de afgelopen jaren een forse groei doormaakte. Meer naar het noorden toe ligt het aantal openstaande petrochemie vacatures veel lager. 

Vraag naar engineers in lijn met algemeen beeld

De moeite die organisaties hebben met het gevuld krijgen van engineering vacatures past bij het algemene beeld wat men heeft van de huidige arbeidsmarkt. Ook binnen andere sectoren blijkt het HR-afdelingen flink uit te dagen om geschikt personeel te vinden voor de beschikbare functies. Opvallend is dat hierbij vaker ingezet wordt op het omscholen van werkzoekenden. De focus ligt hierdoor minder op hetgeen een medewerker momenteel al kan, maar steeds meer op wat deze straks wil kunnen. Het omscholen van een medewerker is zowel voor de werkgever, als voor de werknemer zelf een interessante optie. 

Bonussen voor collega’s die personeel aanbrengen

Niet alleen ligt de focus vaker op omscholingstrajecten bij het aannemen van nieuw personeel. Ook wordt gekeken hoe het bestaande personeelsbestand kan worden ingezet om nieuwe collega’s te vinden. Zo krijgen medewerkers een bonus aangeboden, wanneer het hen lukt nieuw personeel aan te brengen uit het eigen netwerk. De verwachting is dat deze trend zich de komende tijd door zal zetten. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten