Tyromer maakt van oude autobanden nieuwe autobanden in Arnhem

Van oude autobanden nieuw rubber maken om er vervolgens weer autobanden mee te maken. Het Canadese bedrijf Tyromer maakt het mogelijk. Hun circulaire formule is een oplossing voor de vier miljoen ton afval die gebruikte autobanden jaarlijks vormen in Europa.

Tyromer start zijn Europese tak in Arnhem en opent een fabriek waar ‘compounders’, oftewel bedrijven die materialen mixen en verkopen, kunnen zien hoe ze de recyclingmethode zelf kunnen toepassen. Oost NL ondersteunde Tyromer bij het vestigen in Arnhem en verstrekte als fondsmanager uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (Topfonds Gelderland) een financiering aan het bedrijf.

De fabriek staat op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem en wordt nu ingericht. ‘Naar verwachting kunnen we begin van de zomer van start’, zegt Jos van Son, managing director van Tyromer Europe. De vestiging van het Canadese bedrijf in Nederland had wat voeten in de aarde: ‘Simpelweg omdat Canadezen geen netwerk hebben hier’, zegt Van Son. ‘Oost NL bracht ons in contact met gemeenten waar we ons mogelijk konden vestigen en hielp ons bij het vinden van de locatie voor de fabriek. Ook kregen we van Oost NL en van Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) hulp bij het realiseren van een Nederlandse vestiging. Daar komt allerlei papierwerk bij kijken, onder meer het aanvragen van een bankrekeningnummer. Dat dit soort zaken snel werd geregeld, was essentieel voor Tyromer, want we kwamen in aanmerking voor een DEI-subsidie voor processen die een positieve CO2-impact hebben. Onze recycle-formule voldoet aan alle eisen, alleen een subsidie kun je pas echt ontvangen als je officieel een Nederlandse vestiging bent, met onder meer een Nederlands bankrekeningnummer. Oost NL en het NFIA kennen de banken, de regelingen en de subsidieverstrekkers in Nederland en dat was voor ons als Canadees bedrijf heel prettig.’

Investering

Via fondsmanager Oost NL volgde een investering uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (MKG), dat onderdeel is van Topfonds Gelderland. Provincie Gelderland stelde dit fonds vorig jaar open om innovatieve mkb’ers die door Covid-19 moeilijk aan kapitaal komen, te ondersteunen. Het fonds richt zich op Gelderse mkb’ers die innoveren in food, health, energie- en milieutechnologie, maakindustrie, circulaire economie en smart industries. Bij de investering is naast MKG een groep Nederlandse mede-investeerders betrokken. ‘Met deze investering betalen we de machines voor de proeffabriek waarmee we onze recyclingmethode gaan demonstreren’, zegt Van Son.

Lees het complete artikel op de website van Oost NL. 

SourceOost NL
GERELATEERD

Artikel gaat over

Oost NL
Oost NLhttp://www.oostnl.nl
In opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versterken wij de regionale economie. We laten ondernemers die bijdragen aan maatschappelijke oplossingen duurzaam innoveren, investeren en internationaliseren.

Meer berichten