Twee componenten giettechniek van BUVO biedt tal van nieuwe kansen

De aluminium componenten die aluminium hogedrukgieterij BUVO Castings voor haar klanten produceert, lijken voor een leek op het oog vrij simpele producten. Maar achter de ontwikkeling en de productie ervan gaat een grote complexiteit schuil. Zeker bij het ingieten van een tweede component, bijvoorbeeld één of meerdere koperen buisjes binnen een aluminium gietdeel, worden hoge eisen gesteld aan het vakmanschap. Een vakmanschap dat bij BUVO, door jarenlange ervaring en een uitstekende materiaalkennis, naar grote hoogte is gestegen.

“Gieten is van oudsher echt een ambacht, dat je alleen maar door praktijkervaring steeds beter onder de knie krijgt”, vertelt Frans van Hoek, Senior Proces & Production Engineer bij BUVO. Met zijn ruim 40-jarig dienstverband is hij één van de vele ervaringsdeskundigen binnen het bedrijf. “Bij BUVO hebben we die ambachtelijke kennis doorontwikkeld tot high end technologie, met een centrale rol voor automatisering en robotisering. Zo lopen we met recht voor op de markt en dat is echt gaaf.”

BUVO lost het op!

Ook Technisch Directeur Harrie Custers maakte in de afgelopen 32 jaar een mooie carrière door bij BUVO. “Wij werken continu aan nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Steeds weer die uitdaging: hoe kan het anders en beter? Producten worden steeds complexeter en klanten worden steeds kritischer in wat ze van ons vragen. De eisen worden steeds strenger. Door de brede ervaring die wij hebben met hogedruk gieten en het ontwikkelen en maken van gereedschappen en matrijzen, hebben wij klanten veel te bieden in deze snel veranderende markt.” Lachend voegt hij eraan toe: “Binnen de gietwereld staan wij bekend als dé oplosser. Voor veel van onze opdrachtgevers zijn wij echt dé partij waar ze heen gaan als ze op zoek zijn naar een partner die meedenkt, mee ontwikkelt en zorgt voor verbeteringen.”

Vakmanschap

Eén van de kernkwaliteiten waar BUVO in uitblinkt is het zogenaamde twee componenten gieten. Ruim 10 jaar geleden ontwikkelde BUVO deze techniek al voor de verwarmingsindustrie. Daar werden in aluminium gegoten, koperen buizen gebruikt om de warmte vanuit het verbrandingsdeel van een CV-ketel over te brengen op het water. De huidige ontwikkelingen rondom elektrificatie van veel producten vragen om precies het tegenovergestelde: er moet met al die elektronische onderdelen juist flink gekoeld worden. En ook voor deze omgekeerde vraag is de twee componenten giettechniek van BUVO uitstekend geschikt.

Voorloper

Harrie legt uit: “Bij het omvormen van stroom, bijvoorbeeld van netstroom naar een batterij, komt heel veel warmte vrij. Neem een auto: des te sneller je die moet laden, des te meer vermogen erop komt. Daardoor ontstaat er veel (ongewenste) warmte in de elektronische onderdelen. Goed koelen is dan essentieel. Dat koelen gebeurt middels vloeistof die door een ingegoten pijp van RVS, koper of aluminium loopt. Wij gieten zo’n pijp in een aluminium behuizing, waar men dan de elektrische componenten die gekoeld moeten worden, tegenaan plakt. Wij zijn één van de weinige gieterijen die deze techniek al jaren tot in de finesses beheersen. Daardoor lopen we voor op anderen en kunnen we snel inspelen op wat de toekomstige elektrificatiemarkt van ons vraagt. Ook bij de steeds korter wordende ontwikkeltijden van producten, is onze ervaring en kennis belangrijk om snel tot resultaat te komen.”

Machines naar stand der techniek

Het ingieten van een tweede component kan ook gebruikt worden om een aluminium onderdeel sterker te maken. “Door bijvoorbeeld een staaldeel in te gieten in aluminium draagarmen voor auto’s, maak je die onderdelen een stuk steviger”, vertelt Frans. “Het is bij deze techniek heel belangrijk dat je met de beste machines werkt. Zo’n stalen of koperen buisje wordt in een holte van de matrijs geplaatst. Daarin wordt met grote snelheid (30-60 milliseconden) vloeibaar aluminium van 700 graden geïnjecteerd. De druk kan daarbij oplopen tot wel 800 bar. Het buisje mag onder al dit geweld niet vervormen of verplaatsen, moet doorlaatbaar blijven en er elke keer opnieuw weer exact hetzelfde uitzien als zijn voorganger en zijn opvolger. Of zoals wij dat in ons vakjargon zeggen: het moet een zeer hoge mate van reproduceerbaarheid hebben.”

Duurzame, toegevoegde waarde voor de circulaire industrie

Aluminium is voor de steeds verdergaande elektrificatie niet alleen een goed materiaal vanwege het koelingsaspect, maar zeker ook omdat het licht van gewicht is (minder transportkosten) en 100% recyclebaar, met behoud van kwaliteit. Hierdoor is het van groot belang voor de groeiende circulaire industrie. “Wij werken zelf uitsluitend met secundair materiaal”, aldus Frans. “Al het aluminium dat wij gebruiken is dus ooit al iets anders geweest. Het maken van 1 kilo secundair aluminium vergt 95% minder energie dan wanneer je 1 kilo aluminium uit bauxiet haalt. Voor klanten die op zoek zijn naar suppliers die met duurzame materialen werken, kunnen wij dus ook van grote waarde zijn.”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten