Tips voor veilig werken met hef- en hijsmiddelen

Ben jij veel aan het werk met hef- en hijsmiddelen? Dan kan het nog best wel een dingetje zijn om de werkzaamheden goed en veilig uit te voeren. Hieronder bespreken wij verschillende tips hoe je veilig kunt werken met deze middelen, zodat jij je werkzaamheden veilig kunt oppakken, uitvoeren én afmaken.  

Tip 1: Veiligheid op de werkvloer

Als eerste is het natuurlijk erg belangrijk dat het altijd veilig is op de werkvloer. Daarom is het noodzakelijk om hier verschillende maatregelen voor te hebben, zoals een veiligheidsprotocol waar iedereen zich aan dient te houden. Ook zal iedereen moeten beschikken over veiligheidscertificaten. Daarnaast is een goed gesprek met de werknemers erg slim. Op deze manier weet je waar je met elkaar aan toe bent, wat hun manier van werken is en kunnen jullie bespreken waar jullie eventueel tegenaan lopen.

Tip 2: Belast verantwoord

Zodra je aan het werk bent met hef- en hijsmiddelen, is het belangrijk dat je dit verantwoord doet. Daarom is het belangrijk om deze middelen op de juiste manier te belasten. Belast dus de apparatuur op een verantwoorde manier en niet met te veel kilo’s. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat je de middelen die je wil gaan heffen of hijsen, op de juiste manieren vastmaakt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de materialen kapot gaan, of dat de machines kapot gaan. Veiligheid staat immers voorop en je wil geen nare situaties meemaken. Hef- en hijsmiddelen kunnen nou eenmaal best link zijn, zodra ze niet op de juiste manier gebruikt worden.

Tip 3: Maak gebruik van veiligheidsmaterialen

Veiligheid voor jou en je omgeving staat natuurlijk voorop. Daarom is het erg belangrijk om gebruik te maken van veiligheidsmaterialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkhandschoenen, veiligheidshesjes en bijvoorbeeld een helm. Ook werkkleding met reflectoren is hierbij erg belangrijk, zodat iedereen jou goed kan zien.

Wanneer je de bovengenoemde veiligheidsmaterialen in huis hebt gehaald, kun je op een veilige manier aan de slag. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste materialen zodra je begint met hijsen en heffen. Denk bijvoorbeeld aan kettingen en hijsbanden. Zorg ervoor dat deze nog in goede staat verkeren en niet beschadigd zijn. Je hebt namelijk niks aan beschadigde kettingen en hijsbanden.

Veiligheidsmaterialen voor jouw eigen veiligheid zijn dus erg belangrijk, net als goed materiaal. Ga dus ook niet aan het werk met materiaal dat eigenlijk niet meer goed is. Ben jij op zoek naar materiaal dat wél veilig en geschikt is, zodat jij jouw werk weer optimaal kunt uitvoeren? Op Lexrent kun je alle materialen, gereedschappen en voertuigen huren die jij nodig hebt voor jouw werkzaamheden!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten