Tips van Flynth voor succesvol ondernemen in 2023

Ondernemen in 2023? Er zijn verschillende trends aan te wijzen zoals onvoorspelbaarheid, en investeren in je mensen. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Erik van der Most, clusterdirecteur van Flynth in de regio Den Bosch, geeft advies voor een succesvol jaar.

“Dé tip voor ondernemers voor 2023? Ga met je adviseur in gesprek, want ik denk dat 2023 een moeilijk jaar gaat worden,” zegt clusterdirecteur Erik van der Most. Flynth staat ondernemers bij met financieel advies in de breedste zin. En is al bijna 100 jaar een vertrouwde partner voor midden- en kleinbedrijf. Flynth ondersteunt ondernemers het beste uit hun onderneming te halen.

Tip 1: Kort op de bal zitten
Van der Most: “Welke crisis is er niet op dit moment? Daarom is het voor ondernemers nu meer dan ooit belangrijk om heel kort op de bal te zitten. Gebruik bijvoorbeeld dashboards om continu inzicht in de cijfers te hebben. En op basis daarvan met een adviseur in gesprek te gaan om toekomstscenario’s te ontwikkelen.”

Tip 2: Ga de samenwerking aan met onderwijs
“De personeelsproblematiek is here to stay. Het tekort op de arbeidsmarkt is een structureel probleem. Daarom wil ik ondernemers oproepen: ga de samenwerking met het onderwijs aan voor het opleiden van nieuw personeel,” zegt Van der Most.

“Als ik dat vertaal naar accountancy bijvoorbeeld, en als je ziet hoe vaak het nu nog stoffig gebracht wordt, dan ga je het niet studeren. Maar de accountancy is heel erg in ontwikkeling: veel processen gaan steeds meer automatisch. Dus uitleggen aan ondernemers wat de cijfers betekenen, welke risico’s en kansen er liggen en adviseren, daar is steeds meer behoefte aan. Vanuit de praktijk liggen er lijntjes naar het onderwijs.”

“Zoek daarnaast meer naar competenties en minder naar het schaap met de vijf poten. En ook voor het personeel dat je al in huis hebt: blijf investeren in je mensen. Met onderwijs, met ontwikkeling.”

Tip 3: Sluit je aan bij een netwerkorganisatie
Ondernemen is altijd risico’s nemen, maar nu komt het er nog meer op aan. Hoe kan je jezelf versterken als ondernemer? “Door je ook aan te sluiten bij een netwerkorganisatie,” zegt de directeur van Flynth. “Bijvoorbeeld bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, want die doen ook lobby-werk in Den Haag. Daarmee versterk je je positie en sta je er niet alleen voor in een politiek spannende periode.”

Tip 4: Laat je goed adviseren
“Hier kan Flynth bij helpen,” zegt Van der Most. “Met het analyseren van de cijfers, met je meedenken over diverse scenario’s en wat voor jouw bedrijf de beste keuze is. We zijn daarin je rechterhand en vertrouwenspersoon.”

Flynth zet zich in voor een beter ondernemersklimaat en helpt iedere dag ondernemers het beste uit hun onderneming te halen. Van jaarrekening tot dashboarding. Van nieuw bedrijfspand tot overname. Van subsidieaanvraag tot personeelsplanning en verder.

“We vragen de ondernemer: waar lig je nu wakker van? Het kan erg eenzaam zijn voor ondernemers. En wij kunnen daar een welkome rol in vervullen.”

Meer tips over ondernemen?

Kijk ook op onze fiscale eindejaarstips. Wat is nog dit jaar belangrijk en waar kun je volgend jaar rekening mee houden?

Op de hoogte blijven over ondernemen in 2023? Bekijk de fiscale actualiteiten op de website van Flynth. ( https://www.flynth.nl/nieuws-achtergrond/nieuws)

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten