Tips om een eigen horecabedrijf te starten

In het afgelopen jaar zijn er veel horecabedrijven te koop gezet, blijkt uit divers onderzoek. Dit heeft onder andere te maken met de economische crisis door pandemie. Toch laat dit veel beginnende ondernemers niet tegenhouden om een eigen horecabedrijf te beginnen.

Ben jij van plan om je eigen restaurant, lunchroom of koffiezaak te openen? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je enkele tips die je kunnen helpen bij het starten van je eigen horecaonderneming. Denk aan het aanschaffen van goede gear zoals een GN bak, een inschrijving bij de KVK en het regelen van vergunningen.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel als horecabedrijf

Als eerst is het belangrijk om je als Nederlandse ondernemer in te schrijven in het handelregister van de Kamer van Koophandel. Dit moet je op tijd doen; maximaal één week nadat je je onderneming bent gestart. Verzin een originele naam voor je horecabedrijf waarmee je écht opvalt en waarmee je uniek bent. Met die bedrijfsnaam schrijf je je in. De KVK geeft jouw zakelijke gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst waardoor je officieel ingeschreven staat als ondernemer. Gefeliciteerd, je kunt nu echt beginnen met je eigen bedrijf!

Beginnen met horecabedrijf: check de vergunningen

Heb je een bedrijfspand op het oog waarin je je bedrijf zou willen beginnen? Controleer dan eerst wat het bestemmingsplan van de gemeente is met betrekking tot dat pand. Zit dat helemaal goed? Check dan ook de omgevingsvergunning en denk aan je eigen plannen met het pand. Wil je bijvoorbeeld gaan verbouwen dan moet de gemeente wel akkoord geven. Wat uiteraard ook nodig is voor een horecabedrijf is een zogeheten exploitatievergunning. Dat is de toestemming van de gemeente om je restaurant of café te runnen. Regel ook de drankvergunning en een eventuele terrasvergunning als daar sprake van is.

Regel alle nodige verzekeringen voor je horecaonderneming

Zijn de vergunningen geregeld? Vergeet dan ook niet om naar de nodige verzekeringen te kijken. Als horecabedrijf krijg je namelijk te maken met diverse risico’s. Dat hebben we wel gezien tijdens de coronacrisis toen de horeca de deuren moesten sluiten. Ook zijn er andere risico’s en verzekeringen waar je rekening mee moet houden om uiteindelijk niet voor financiële verrassingen te staan. Daarom is het handig om je risico’s te verzekeren met onder andere een rechtbijstandsverzekering, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een inventaris- en voorraadverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een verzekering voor je bedrijfspand.

Ga naar de horecagroothandel voor benodigdheden

Heb je eenmaal het pand van je dromen gevonden dan is het tijd om je restaurant, koffiezaak of lunchroom in te richten. Ga hiervoor naar een horecagroothandel, zoals horeca groothandel – HorecaRama, om alle standaard benodigdheden te scoren. Daar vind je namelijk alles wat je nodig hebt: van volledig ingerichte keukens tot aan GN bakken en van alles op het gebied van hygiëne en schoonmaak tot aan divers klein materiaal. De basis van je restaurant moet volgens het HACCP-plan worden ingericht en worden schoongemaakt. Hygiëne is namelijk van groot belang in de horeca, omdat je daar eten en drinken bereidt en serveert.

Huur een interieurstylist in voor de inrichting van je horecabedrijf

Met alleen de basisonderdelen zoals een goede keuken ben je er nog niet. Je wil immers ook gasten kunnen ontvangen! Denk vooraf goed na over de stijl van het interieur; het moet een match zijn met wat je serveert en met de sfeer die je uit wil stralen. Een vegan restaurant ziet er bijvoorbeeld vaak net even anders uit dan een steakrestaurant. Het maakt niet uit of je zelf al allerlei ideeën hebt of wanneer je juist geen inspiratie hebt; het is in beide gevallen aan te raden om een interieurstylist in de arm te nemen. Zo’n expert weet namelijk precies wat wel of niet werkt en wat er wel of niet bij je bedrijf past. Samen gaan jullie voor het beste resultaat.

Regel en organiseer vooraf het betalingsverkeer

Wat tot slot niet onbelangrijk is, is om het betalingsverkeer op tijd geregeld te hebben. Daar hoort onder andere het openen van een zakelijke rekening bij, maar ook het kunnen aanbieden van verschillende mogelijkheden voor gasten om te betalen. Het is namelijk ontzettend gastvrij wanneer je meerdere opties kunt aanbieden. Denk aan de mogelijkheid om met cash of met de pinpas te betalen, maar ook aan een optie om via een QR-code of betaalverzoek af te rekenen. Kijk hierbij direct naar de administratie en hoe je dat wil gaan organiseren. De meeste horecaondernemers besteden dit uit aan een expert, zoals een freelance boekhouder.



GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten