We verdienen allemaal zorg op maat zonder te veel stress en kopzorgen over te hoge kosten. Het kiezen van een zorgverzekering is daarom belangrijk, maar helaas niet altijd even makkelijk. Er zijn een hoop zorgverzekeraars om uit te kiezen en die zorgverzekeraars bieden ook weer veel verschillende zorgverzekeringen aan. Hoe weet je nou welke zorgverzekering bij jou past? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel zorgpremie per maand betaalt, zonder dat het ten koste gaat van de zorg die je krijgt? De antwoorden op die vragen en meer lees je in dit artikel!
Zorgverzekering die bij jou past
Laten we eerst kort uitleggen welke verschillende zorgverzekeringen er zijn. Over het algemeen heb je twee veel gebruikte zorgverzekeringen: de basis zorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De basis zorgverzekering dekt de kosten die je maakt voor zorg die binnen het basispakket valt. Het basispakket wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en de inhoud van het basispakket kan dus per jaar verschillen. Een basisverzekering is daarom ook voor iedereen per jaar hetzelfde, omdat dit niet door zorgverzekeraars wordt betaald, maar door de overheid. Je kunt je ook aanvullend verzekeren. Met een aanvullende zorgverzekering kies je ervoor verzekerd te zijn voor zorg die niet in het basispakket zit. Zo kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten of kun je je aanvullende verzekeren tegen hoge kosten voor orthodontie.
Zo min mogelijk zorgpremie per maand betalen
Zorgpremies hoeven niet hoog te zijn, maar als je goed verzekerd wilt zijn tegen hoge kosten die je regelmatig bij bijvoorbeeld de tandarts of de fysiotherapeut maakt, dan betaal je natuurlijk meer maandelijkse zorgpremie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om die hoge premie wat lager te krijgen. Zo bieden veel zorgverzekeraars gezinskorting aan. Dat betekent dat wanneer je als gezin dezelfde zorgverzekering afsluit, je elke maand korting krijgt op de zorgpremie. Ook kun je je verzekeren via een collectieve zorgverzekering. Deze loopt via je werkgever en de zorgverzekeraar. Ten slotte kun je zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming voor mensen die geen hoog inkomen hebben en toch een hoge zorgpremie moeten betalen. Je kunt zorgtoeslag dus zien als een korting op de zorgpremie voor mensen met een lager inkomen.
Overstappen op een andere zorgverzekering
Omdat onze zorgbehoeften jaarlijks kunnen veranderen, is het mogelijk om elk jaar eenmalig over te stappen op een andere zorgverzekering. Bovendien veranderen ook de polisvoorwaarden van zorgverzekeringen en natuurlijk kan het ook zo zijn dat je zorgpremie simpelweg te duur voor je wordt. Dan kun je dus kijken naar een andere zorgverzekering. Op de website van de zorgverzekeraar staat vaak duidelijk aangegeven hoe je kunt overstappen van zorgverzekering. Het is wel goed om te weten dat je dus maar één keer in het jaar kunt overstappen en dat je dit vóór 1 januari geregeld moet hebben. Maar wees ook niet te vroeg: vaak worden de polisvoorwaarden en premies voor het nieuwe jaar pas aan het eind van het huidige jaar bekendgemaakt.