Thema Vitaliteit levert boeiende inzichten tijdens RiB Connect

Mag een werkgever zich bemoeien met de leefstijl van werknemers? Is mentale fitheid de verantwoordelijkheid van werkgever of werknemer? Deze en andere boeiende vragen rondom het thema Vitaliteit & Duurzame Inzetbaarheid kwamen aan bod tijdens een levendig programma-onderdeel met twee sprekers op de Connect netwerkbijeenkomst van RegioinBedrijf op 21 september 2021 in Fort Lent.

Maaike Thijssen, drijvende kracht achter De Vitaliteitsmanager en ondernemer Patrick Stoltenkamp leken op het oog soms uiteenlopende visies te hebben, maar vinden elkaar in de persoonlijke aandacht voor je medewerkers. Gespreksleider Cindy de Koning betrok ook het publiek erbij. Op de vraag waar men aan dacht bij het woord vitaliteit, stond gezondheid met stip op één. Maar ook levenslust, motivatie, welzijn, bewegingsvrijheid, mentale fitheid en plezier werden genoemd.

De jonge ondernemer

Wat kun je als werkgever doen om je medewerkers vitaal te maken/houden? Patrick Stoltenkamp (32) leidt een jong, snelgroeiend, succesvol bedrijf in installatietechniek. Hij ging bij zichzelf te rade hoe hij fit kon blijven en voerde dat door in zijn bedrijfsbeleid: sporten, verantwoord eten, genoeg slaap en goed voor elkaar zorgen in een familiale sfeer. In de kantine wordt gezonde voeding aangeboden en medewerkers kunnen er zelf fruit-groente smoothies maken. Zijn nieuwe bedrijfspand in Houten heeft, naast een gym, ook een heus sportveld op het dak. Het aanbod is groot: personal fitness trainingen, kick boksen, bootcamps, wandel challenges, een gezondheidsapp, een voetbalcompetitie met andere bedrijven. Niets is verplicht, het wordt alleen gefaciliteerd. Telkens wordt gekeken hoe met een wisselend aanbod een zo hoog mogelijke opkomst en betrokkenheid wordt verkregen. En wat blijkt: collega’s die eerst terughoudend waren, sluiten stapje voor stapje aan. Voor het op peil houden van de mentale gezondheid zijn er mental coaches beschikbaar en een aanbod van digitale programma’s die de effectiviteit van werken verhogen.

Patrick Stoltenkamp

De vitaliteitsmanager

Vitaliteit gaat over zoveel meer dan sla eten en een sportschoolabonnement aanbieden, bepleit Maaike Thijssen. Het is veel breder dan alleen fysieke fitheid. Vitaliteit gaat over zaken als zingeving, ertoe doen, verbinding met anderen, je gelukkig voelen, het benutten van je talent, een goede werk-privé balans. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid, geluk en groei, maar als werkgever kun je daarin faciliteren. Een eerste stap is praten met je medewerkers. Waar heeft iemand behoefte aan? Bied daar een helpende hand. Kom niet met zelfbedachte, goed bedoelde adviezen of maatregelen, maar lever maatwerk per individu. Het heeft geen zin een ‘one size fits all’ vitaliteitsprogramma over een organisatie uit te storten. Fitte mensen gaan altijd als eerste meedoen met sportactiviteiten. En de mensen die iets anders zoeken, vallen buiten de boot.

Maaike Thijssen

Verbinding

Maaike prijst de aanpak van Patrick, die het sporten als een ingang aangrijpt om samen dingen te doen, om verbindingen te maken en om mensen te binden aan het bedrijf. Gezien en gehoord worden, geen nummertje zijn, werk doen dat aansluit bij je wensen: dát is wat mensen belangrijk vinden. In Patricks bedrijf is dat de realiteit. Mensen voelen dat en sluiten zich aan. Niet vanwege een hoger salaris, maar op basis van de dynamiek en de uitstraling van het bedrijf.

Leefstijl

Mag een werkgever zich bemoeien met de leefstijl van een werknemer? De meningen in de zaal zijn ongeveer 50-50% verdeeld. Maaike noemt het een ingewikkelde discussie, waar geen goed of fout bestaat. Ze geeft extreme voorbeelden van iemand die 10 keer per jaar verzuimt vanwege morbide obesitas, maar niets in zijn leefstijl wil veranderen. Maar ook de fitte medewerker die langdurig uitvalt vanwege een sportblessure komt ter sprake. Algemene conclusie: blijf in gesprek en probeer samen tot een werkbare oplossing te komen.

RegioinBedrijf Connect

Prettige werkrelatie

70% van het verzuim is niet-medisch. De meeste mensen verzuimen op motivatie en gedrag. Als je je medewerkers écht kent en je faciliteert in wat ze nodig hebben om goed te functioneren, dan melden ze zich niet zomaar ziek. In een prettige werkrelatie komt een medewerker ook opdagen als hij zich een dag wat minder goed voelt.

Aandacht

En tot slot bepleit Maaike: stop met sturen op verzuim! Focus op die andere 90-95% van de medewerkers en voorkom dat zij ziek worden. Hoe? Door veel persoonlijke en oprechte aandacht. Want we zijn geen nummertjes, we zijn mensen!

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten